Nirit Peled-Muntz, Chief People Officer bij HiBob.
Nirit Peled-Muntz is Chief People Officer bij HiBob, een toonaangevend bedrijf in de wereld van de HR-softwareplatformen. Vanuit die rol kijkt ze met een unieke bril naar de (technologische) evoluties in HR-land.
“Ik ben actief bij HiBob, maar in de eerste plaats een vertegenwoordiger van HR”, zet Nirit Peled-Muntz meteen de toon bij de start van wat een erg boeiend gesprek zou worden. De ervaren Chief People Officer van het innovatieve HR-softwarebedrijf ijvert over de hele lijn voor een ethische omgang met medewerkers en kijkt daarbij verder dan louter de eigen organisatie en klanten. De HR-uitdagingen die de hedendaagse context typeren, raken tenslotte iédereen. “Alles wordt complexer. Er verandert veel in de wereld en die veranderingen volgen elkaar bovendien alsmaar sneller op. Dat vraagt veel van onze branche.” Een branche die tegelijk sterk aan belang lijkt te winnen. HR mag vandaag vaker aanschuiven in richtinggevende discussies op managementniveau, stelt Nirit vast. “HR leidt niet enkel de processen binnenin een organisatie in goede banen. HR initieert people-driven business-succes.”
Waar een CFO verantwoordelijk is voor de money flow van een onderneming, moet een CHRO de gids zijn van de people flow.
Om die leidende rol te kunnen waarmaken en de evoluerende context blijvend de baas te kunnen, worden technologieën – HR-platformen dus – steeds belangrijker. “Amper tien jaar geleden was het nog uitzonderlijk om een HR-tool te gebruiken, nu heerst overal het besef dat het zonder platform en datagedreven inzichten quasi onmogelijk is om een efficiënt, productief en strategisch HR-beleid te voeren.”
En daar komt tegenwoordig veel bij kijken, van rekrutering over het retentiegericht optimaliseren van de employee experience en de verloningsmechanismen, tot het ontplooien van een voldoende flexibele, futureproof workforceplanning. “Waar een CFO verantwoordelijk is voor de money flow van een onderneming, moet een CHRO de gids zijn van de people flow – aanwerving, onboarding, ontwikkeling, interne mobiliteit, exit, …” Een adequaat HR-platform bundelt dat alles in een reeks tools en (semi-)geautomatiseerde processen.
Een maximale ondersteuning bieden, is ook de ambitie van Bob, het softwareplatform van HiBob. “We empoweren HR-verantwoordelijken met gebruiksvriendelijke, datagedreven en werknemersgerichte oplossingen die de brug slaan tussen het personeelsbeleid en de business-strategie, met de focus op agility en resilience.”
HiBob maakt zich sterk dat het de noden van de klant perfect kan doorgronden. “Toen ik vijf jaar geleden aan boord kwam, telde dit bedrijf 130 medewerkers. Onze klanten waren gemiddeld even groot. Anno 2025 zijn we al met zo’n 1.200 medewerkers en maakte ons klantenbestand – moderne, middelgrote multinationals – exact dezelfde evolutie door. We groeien als het ware samen, en lopen dus ook dezelfde uitdagingen tegen het lijf. Die ervaringen nemen we mee in ons aanbod.”
Om welke gekende hindernissen gaat het dan precies? “We zijn een globaal bedrijf, met meer dan duizend werknemers verspreid over acht sites wereldwijd. Daar gaat een grote culturele diversiteit mee gepaard. Hoewel dat hoofdzakelijk voordelen heeft – de veelheid aan perspectieven en ideeën is ontzettend verrijkend – komen er de nodige organisatorische uitdagingen bij kijken.”
We groeien als het ware samen met onze klanten, en lopen dus ook dezelfde uitdagingen tegen het lijf.
Bovenal blijkt het essentieel om ook in zo’n internationale context een sterke collectieve bedrijfscultuur te smeden, zonder evenwel de regionale verschillen en specificiteiten te negeren – een glocal aanpak, zo u wil. “Elke organisatie heeft nood aan een sterke cultuur,” benadrukt Nirit, “en in het opbouwen ervan spelen HR en niet in het minst de bijhorende tools een cruciale rol.” Bij HiBob zelf helpt de HR-software bijvoorbeeld om blinde vlekken te vermijden. “Mijn mensen zitten verspreid over de wereld. Hoe kan ik weten welk gevoel leeft in ons Amsterdamse bureau? Ofwel ga ik er regelmatig langs, ofwel heb ik de juiste tools nodig om dat gevoel te meten. Bij uitstek bedrijven die de ambitie hebben om op te schalen, kunnen niet zonder consistente technologische infrastructuur.”
Wat die tools betreft, moet gezegd dat naast de economische, demografische en geopolitieke context ook het technologisch landschap in sneltempo verandert. Er zijn zoveel ontwikkelingen, zoveel platformen, tools en functionaliteiten, dat het voor organisaties niet eenvoudig is om de bomen door het bos te blijven zien. Vandaar: hoe selecteer je de beste oplossing? “Goed begrijpen waar de noden liggen, moet altijd de eerste stap zijn”, stelt Nirit. “Hoe is mijn bedrijf georganiseerd en welke doelstellingen streven we na? Welke HR-krijtlijnen hebben we vastgelegd? Wat moet het systeem of de combinatie van tools ons in dat licht zeker kunnen bieden?”
Soms kan het beter zijn om bepaalde niet-prioritaire functies op te geven en voor een minder veelzijdig maar vlotter te integreren systeem te opteren.
De afwegingen die een HR-team tijdens zo’n keuzeproces maakt, zijn legio. “Soms blijkt het meest gesofisticeerde platform effectief het meest geschikt, maar het is goed mogelijk dat daar een te arbeidsintensieve implementatie bij komt kijken. Dan kan het beter zijn om bepaalde niet-prioritaire functies op te geven en net voor een minder veelzijdig maar vlotter te integreren systeem te opteren.”
Een toepassing die met het oog op een gezonde bedrijfscultuur alleszins niet mag ontbreken, is – om het met een groot woord te omschrijven – een klokkenluiderstool. “We hechten zelf erg veel waarde aan wat we continuous listening noemen: constant en via allerlei kanalen feedback verzamelen binnen de organisatie, om vervolgens ook effectief met de geïdentificeerde noden aan de slag te gaan.” Listen, look, lead (het thema van de CHRO Day 2025, nvdr.). “Een cultuur van open communicatie is daarin cruciaal, maar daarnaast moet je het mogelijk maken om waar nodig iets aan te kaarten op een anonieme manier. Door daar een goede tool voor in te bouwen, creëer je veiligheid en vertrouwen binnen de organisatie.”
Waar de traditionele klachtendoos vroeger aanleiding kon geven tot discussies omdat je het handschrift van een collega kon herkennen, brengt dit nieuwe instrument een positieve dialoog op gang.
Een voorbeeld dat aantoont dat technologie geen doel op zich is, maar een middel om de HR-strategie naar een hoger niveau te tillen. “Software moet een enabler zijn. Waar de traditionele klachtendoos vroeger aanleiding kon geven tot discussies omdat je het handschrift van een collega kon herkennen, brengt dit nieuwe instrument een positieve dialoog op gang. Zo zorg je voor verandering waar iedereen wel bij vaart.”
Het was al duidelijk dat HiBob niet enkel een softwarespeler is die bedrijven door middel van een innovatief platform – dat gebruikt wordt door zowel de HR-mensen en de managers als de medewerkers – helpt om hun HR-processen te stroomlijnen. Het is ook en in de eerste plaats zelf een werkgever die erop staat een duurzaam HR-beleid in de praktijk te brengen, met de mensen in een centrale rol. “We zouden geen pleidooien kunnen houden over het belang van een people first-strategie, van diversiteit, van medewerkers die geholpen worden om zichzelf te ontplooien, als onze eigen organisatie niet doordrongen was van die principes. We walk the talk.”
We zouden geen pleidooien kunnen houden over het belang van een people first-strategie, als onze eigen organisatie niet doordrongen was van dat principe.
De HR-strategie van Nirit Peled-Muntz en HiBob laat zich samenvatten door vier pijlers: talent, leiderschap, cultuur en organisatie. “Onder elk van die noemers passen verschillende krijtlijnen en activiteiten. In het talentluik is leren bijvoorbeeld een codewoord. In een wereld die upskilling vereist, is het cruciaal dat we onze mensen de kans geven om nieuwe kennis op te doen en vaardigheden aan te leren.”
Niet minder belangrijk is leiderschap, “want dat vormt de ruggengraat van elke gezonde organisatie en vraagt nu eenmaal de nodige investeringen”. De kracht van een sterkte cultuur – met klemtonen als verbondenheid, onderlinge solidariteit en diversiteit – stipte ze al aan, en dan is er tot slot nog het organisatorische luik. Dat definieert ze als alle ingebouwde processen en systemen. “De HR-verantwoordelijke van een HR-bedrijf zijn, het is een unieke rol. En een bijzonder boeiende.”
HiBob is partner van de CHRO Day 2025 en faciliteert er ook een rondetafel rond datagedreven HR.
Nirit Peled-Muntz is Chief People Officer bij HiBob, een toonaangevend bedrijf in de wereld van de HR-softwareplatformen. Vanuit die rol kijkt ze met een unieke bril naar de (technologische) evoluties in HR-land.
In de rubriek Leader’s Library duiken we in een recent boek dat een plek ambieert in de boekenkast van elke executive. Deze keer is dat ‘Leiderschap ontrafeld’ van Stefan Lameire, Jille Tabak en Lucia Soetens, dat zichzelf pal in de actualiteit positioneert als handboek voor leiders in een gepolariseerde wereld.