Belgische M&A-markt 2020: scherpe terugval en snel herstel

M&A

De M&A Monitor is gebaseerd op een online survey bij 173 Belgische M&A-experts uit het Vlerick-netwerk en dat van de sponsors van het expertisecentrum (Bank J. van Breda & C°, BDO en Sowalfin). De survey liep van 25 januari tot 5 maart 2021 en kijkt dus terug op het afgelopen dealjaar 2020.
43% van de respondenten werkt op kleine transacties (minder dan 5 miljoen euro), 41% is actief in het segment met een dealwaarde tussen 5 en 50 miljoen euro, en 16% werkt op deals met een waarde van meer dan 50 miljoen euro. De respondenten waren gemiddeld bij 6 deals betrokken in 2020.

In de Monitor van het jaar daarvoor, toen de coronacrisis ten volle losbarstte, gaf 80% van de respondenten aan meer dan 20% minder M&A-activiteit te verwachten in 2020. Nu ze daarop terugkijken, blijkt de terugval minder groot te zijn dan verwacht. De coronacrisis had wel degelijk een impact op dealactiviteit, maar slechts 31% geeft effectief meer dan 20% minder activiteit aan. 37% rapporteert een afname van minder dan 20% en 19% rapporteert geen verschil in activiteit.
De terugval deed zich vooral voor in de eerste jaarhelft van 2020. Vanaf de zomer was er een sterke heropleving, waardoor de totale afname gematigd werd. De meest significante daling deed zich voor in het kleinste dealsegment (minder dan 1 miljoen euro dealwaarde).

 

Motieven voor M&A

 

Net als de afgelopen 5 jaar, zijn schaalvoordelen de belangrijkste driver voor M&A. Op plaats 2 staat het binnenhalen van nieuwe technologieën. Cross-selling vervolledigt de top 3. De auteurs van de Monitor, professor Mathieu Luypaert en doctoraatsonderzoeker Gianni Spolverato, vermelden ook diversificatie als significante trend (van plaats 8 in 2018 naar plaats 5 in 2020). Mogelijke verklaringen die zij zien: bedrijven met veel cash zoeken naar opportuniteiten buiten hun kernindustrie omdat het almaar moeilijker wordt om kwaliteitsvolle targets te vinden binnen de eigen industrie. En daarnaast kunnen sommige bedrijven diversificatie zien als een manier om het risico te verminderen in tijden van onzekerheid.

Bij private equity is groei de belangrijkste driver, meer bepaald omzetgroei (i.e. interne groei). Buy-and-build (i.e. externe groei) stond vroeger op nummer 1 maar zakt nu naar plaats 2.

 

Waardering

 

Volgens de Monitor was er geen significante verandering in multiples in 2020. De gemiddelde EV (Enterprise Value)/EBITDA multiple ligt op 6.4, in vergelijking met 6.5 in 2019. De evolutie verschilt wel per segment, waarbij de multiple in segmenten met kleinere dealwaarde (minder dan 1 miljoen euro, minder dan 5 miljoen euro, tussen 5 en 20 miljoen euro) lager ligt dan 2019. Terwijl de multiple lichtjes gestegen is bij transacties groter dan 20 miljoen euro.

De respondenten observeren wel grote verschillen in multiple tussen sectoren. Zo zijn technologie (8.2) en farma (8.0) de sectoren met de hoogste multiple. Niet toevallig zijn dit sectoren die een boost kregen tijdens de pandemie.

De auteurs peilden verder ook nog naar de structurering en financiering van deals (waarbij ze bv. een toename van earnout-clausules observeren) en naar het dealproces (waarbij de respondenten aangeven dat de gemiddelde duur van het proces langer was in 2020, met een gemiddelde duur van langer dan 6 maanden).

 

Optimisme voor de toekomst

 

De respondenten kijken de toekomst positief tegemoet. Het merendeel gelooft dat de Belgische M&A-markt terug op het niveau van voor corona zal komen, of hoger. Ze geloven evenwel dat dit gedreven zal worden door sectoren die niet geraakt werden door het virus.

Over de evolutie van de multiples is er minder eensgezindheid tussen de respondenten, met een neiging naar hogere verwachtingen voor grotere deals.

Meer informatie over de M&A Monitor vindt u hier.

Recente artikelen

Topics

Stefanie Huysmans, de Spoken Word artieste op onze CHRO Day 2024. Haar woorden waren geïnspireerd door de indrukken die ze gedurende de dag had opgedaan, van de keynotes tot de rondetafels en zelfs de gesprekken tussen CHRO's over een broodje tijdens de lunch. Haar bijdrage was een bijzonder moment waarin ze de essentie van onze dag en de verantwoordelijkheden van de CHRO op indrukwekkende wijze verwoordde.

Interviews

We kijken met Sandrine Bostyn, Group CFO bij ECS, naar een financiële dienst met veel facetten, waar processen geoptimaliseerd worden door ze eerst grondig te analyseren. Dat is volgens haar de meest stevige basis, of het nu om digitalisering of risicomanagement gaat.

Agenda

Welcome to Entropia! Schrijf u nu in voor het Executive Forum, onze inspiratiedag voor C-level executives. Op 25 september verzamelen we met CFO’s, CHRO’s, CEO’s, CMO’s, etc. om uit te wisselen over hoe we in tijden van transformatie en onzekerheden aan goeie bedrijfsvoering kunnen doen.

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.