Ontdek de winnaars van de M&A Awards 2021

M&A

Op 25 november was het zover: de winnaars van de Belgische M&A Awards 2021 werden onthuld in Maison de la Poste in Brussel. Tijdens een coronaproof gala-avond zette de top in M&A, corporate finance en private equity de 5 beste deals van het afgelopen jaar in de bloemetjes. Ontdek ze hier!

 

Ook dit jaar stond de champagne weer klaar – op een coronaproof manier weliswaar – in het indrukwekkende Maison de la Poste in Brussel om het glas te heffen op alle mooie deals die er het afgelopen jaar in België gesloten zijn. En die champagne was meer dan verdiend. Ondanks de uitdagingen van de coronapandemie was het aantal deals en investeringen in België hoog in 2021. De jury had dan ook veel goede inzendingen (maar liefst 59 in totaal) om uit te kiezen.

Community manager Daphné Debaenst heette het gezelschap welkom en stond ook nog even stil bij de plannen voor volgend jaar. De M&A Community barst van de ambitie: om de groei van de community en de toenemende betrokkenheid van de leden vorm te geven, zullen er volgend jaar drie M&A Fora worden georganiseerd en komt er ook een op de Belgische markt gerichte website met communitynieuws, achtergrondartikelen en interviews.

 

Een portie inspiratie door Marianne De Backer

 

Het is niet altijd een gegeven dat een dinner speaker een zaal vol dinerende dealmakers stil kan krijgen, maar het verhaal van Marianne De Backer, die bij Bayer verantwoordelijk is voor de groei- en innovatiestrategie, maakte diepe indruk. De impact van farmaceutische ontwikkelingen werd op indrukwekkende wijze in beeld gebracht door het filmpje dat De Backer toonde. Hierin was te zien hoe Connor, een Amerikaans jongetje met een zeldzaam gendefect, dankzij een van de recent door Bayer verworven gentherapieën een slopende spierziekte had overwonnen.

Ook was het boeiend om te horen hoe de specifieke uitdagingen van de farmamarkt eruit zien. Strategische partijen als Bayer moeten in hun M&A-proces altijd concurreren met IPO’s (en tegenwoordig ook SPAC’s). Om de biotechfounders tóch te winnen voor een strategische deal heeft De Backer een uitgekiende strategie ontwikkeld die bestaat uit een combinatie van hands-off management en wetenschappelijke ondersteuning. Zo’n strategie is echter niet genoeg: in een dergelijk spannende markt waar wekelijks nieuwe technologieën opkomen en het om gigantische bedragen gaat, moet je snel en vaardig toeslaan. Toen de zaal hoorde dat De Backer in recordtempo een deal had gesloten ter waarde van vier miljard dollar, geheel op afstand, ging er wel een golf van bewondering door de zaal.

 

5 winnaars in 5 categorieën

 

Na het hoofdgerecht was het tijd voor het spannende moment waarvoor iedereen naar Brussel was gekomen: de uitreiking van de Awards. Host Cynthia Reekmans onthaalde de winnaars op het podium en lichtte met scherpe vragen nog even de belangrijkste onderscheidende elementen van de winnende deals eruit.

In de categorie Best Large Cap Corporate Deal won een mooie deal tussen familiebedrijven: D’Ieteren Group nam een belang van 40% in TVH Parts. D’Ieteren voegt zo een nieuwe pijler toe aan zijn activiteiten en de deal laat toe dat de families Vanhalst en Thermote elk hun ambities op de lange termijn kunnen uitrollen.

De Scandinavische expansie van cloud software provider Destiny Group won bij Best Mid Cap Corporate Deal. Met een complexe reeks van 3 overnames zet Destiny een turbo op zijn internationale groei.

De grote overname van groene filterfabrikant Desotec door Blackstone won bij Best PE Growth Capital Deal. Desotec legde een indrukwekkend groeiparcours af onder eigenaarschap van EQT en vond nu de ideale partner in Blackstone om die ambitie verder te zetten.

Deliverect, de snel groeiende leverancier van software voor thuisbezorgers, won de award voor de beste kapitaalronde in Best Venture Capital Deal – Technology. In een Series C ronde slaagde het bedrijf erin internationale investeerders aan te trekken. De jury ziet Deliverect als een echte asset voor de Belgische economie.

De jury reikt ook elk jaar een award uit voor de Best Venture Capital Deal – Life Sciences om het belang van deze sector voor België te onderstrepen. Dit jaar won AgomAb Therapeutics, dat met zijn early-stage onderzoek naar de regeneratie van organen een uitzonderlijk bedrag wist op te halen.

 

Jury en juryproces

 

De review periode liep van 1 oktober 2020 tot 30 september 2021. Per categorie kunnen pitches voor prenominaties worden ingediend door M&A- en private equity-professionals. De organisatie stelt dan per categorie een longlist samen. Dit jaar heeft Vlerick Business School zich bij de organisatie gevoegd als kennispartner. Naar de deals op de longlist wordt uitgebreid onderzoek gedaan en er wordt per categorie een shortlist opgesteld. De jury komt vervolgens in oktober bijeen om hun stem uit te brengen en de genomineerden te selecteren.

De jury bestond in 2021 uit:

  • Urbain Vandeurzen, Chairman panel of judges, Co-Founder and Chairman Smile Invest, former Chairman and CEO LMS International, Honorary Chairman VOKA
  • Renaat Berckmoes, Co-Founder and Partner Fortino Capital
  • Pierre Demaerel, Secretary General of the BVA and Chairman of the Belgian Growth Fund
  • Philippe Haspeslagh, Chairman of Capricorn Partners and Family Business Network Belgium, Honorary Dean Vlerick Business School and Honorary Chairman Ardo
  • Sophie Manigart, Professor and Faculty Dean Vlerick Business School
  • Michael Sephiha, Journalist Mediafin/De Tijd

Voor meer informatie, bezoek ook: MAawards.be

Recente artikelen

Interviews

We kijken met Sandrine Bostyn, Group CFO bij ECS, naar een financiële dienst met veel facetten, waar processen geoptimaliseerd worden door ze eerst grondig te analyseren. Dat is volgens haar de meest stevige basis, of het nu om digitalisering of risicomanagement gaat.

Monika Meysmans, CHRO, Duurzaam contracteren, HR
Topics

Wat als een arbeidsovereenkomst in de toekomst meer was dan ‘gewoon een contract’ met rechten en plichten? Wat als het meer menselijke aspecten zou bevatten, gebaseerd op vertrouwen, transparantie of culturele fit? Tijdens een sessie op CHRO Day werd erover gedebatteerd.

Agenda

Welcome to Entropia! Schrijf u nu in voor het Executive Forum, onze inspiratiedag voor C-level executives. Op 25 september verzamelen we met CFO’s, CHRO’s, CEO’s, CMO’s, etc. om uit te wisselen over hoe we in tijden van transformatie en onzekerheden aan goeie bedrijfsvoering kunnen doen.

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.