Lies Eeckman

Lies Eeckman, Managing Director Polestar België (c) Lars Duchateau

‘Een elektrische wagen is vandaag meer dan een mobiliteitsoplossing: het is een identiteitsdrager’

Interviews

Als Managing Director van Polestar België ziet Lies Eeckman vanop de eerste rij hoe elektrische mobiliteit steeds vaker een katalysator is voor een duurzame HR-strategie. “Elektrische wagens zijn een strategische hefboom voor duurzaamheid, employer branding en employee experience”, zegt ze onomwonden.

Executive summary (< 1 min. leestijd)

Elektrische mobiliteit is vandaag veel meer dan een technische keuze: het is een strategisch instrument binnen een duurzaam HR-beleid. Lies Eeckman, Managing Director België bij Polestar, ziet hoe bedrijven via elektrificatie hun employer branding versterken, hun employee experience verbeteren én een concrete invulling geven aan hun duurzaamheidsstrategie.

Polestar positioneert zich bewust als mobiliteitspartner voor bedrijven die klaar zijn om die stap te zetten. Niet alleen door expertise en begeleiding te bieden, maar ook door de voordelen van elektrisch rijden tastbaar te maken via driving experiences.
“Een bedrijfswagen is een identiteitsdrager geworden”, zegt Lies Eeckman. “Werknemers willen zich herkennen in de waarden die hun werkgever uitdraagt.” Bedrijven die inzetten op duurzame mobiliteit tonen niet alleen leiderschap (lead by example), maar bouwen ook aan een sterkere relatie met hun medewerkers. In een wereld waarin duurzaamheid en war for talent steeds prominenter worden, is elektrische mobiliteit niet langer een nice-to-have, maar een strategische must.

 

Wie de positionering van Polestar onder de loep legt, ziet een merk dat zich nadrukkelijk opstelt als een mobiliteitspartner voor bedrijven. Voor Lies Eeckman voelt dat als een heel logische rol. “Een bedrijfswagen is een van de meest zichtbare elementen van je employer brand”, zegt ze. “Door te kiezen voor een volledig elektrisch wagenpark straalt een bedrijf niet alleen innovatie en duurzaamheid uit, maar positioneert het zich ook als een toekomstgerichte werkgever. Bovendien maak je als bedrijf duidelijk dat je actief deelneemt aan de oplossing voor een van de grootste uitdagingen van deze eeuw: de klimaatverandering.”

 

Geen theorie, maar tastbare realiteit

 

Polestar is als ‘pure player’ in elektrische mobiliteit zeer goed geplaatst om bedrijven bij die transitie te begeleiden. “We hoeven geen compromissen te sluiten tussen aandrijftechnologieën”, vervolgt Lies. “Onze focus ligt volledig op elektrisch rijden, wat bedrijven zekerheid en expertise biedt in hun overstap. Onze accountmanagers en space specialisten zijn getraind om bedrijven hands-on te begeleiden, zodat de elektrificatie geen theoretische oefening blijft, maar een tastbare realiteit wordt.”

 

Inspiratie, informatie en educatie

 

De omschakeling naar elektrische wagens vraagt echter meer dan louter een beleidsbeslissing, stipt de managing director meteen aan. “Verandering vraagt moed”, klinkt het. “Een succesvol transitieproces staat of valt met drie elementen: inspiratie, informatie en educatie.” Hoewel praktische bezorgdheden zoals laadinfrastructuur en angst van een te beperkt rijbereik vroeger vaak als barrières golden, ziet Lies Eeckman vandaag dat deze obstakels grotendeels zijn weggenomen. “De technologie is klaar, de infrastructuur is aanwezig en de voordelen – fiscaal, ecologisch én operationeel – zijn overtuigend.”

Het is belangrijk om medewerkers actief te betrekken bij de overstap naar elektrische mobiliteit. Niet door top-down te beslissen, maar door hen de voordelen zelf te laten ervaren.

Toch blijft verandering mensenwerk, voegt ze er in één adem aan toe. “Het is belangrijk om medewerkers actief te betrekken bij de overstap naar elektrische mobiliteit. Niet door top-down te beslissen, maar door hen de voordelen zelf te laten ervaren. Daarom organiseren wij driving experiences, binnenkort ook samen met House of Executives, waarbij we niet alleen de technologie, maar vooral ook het rijplezier van elektrisch rijden tastbaar maken.”

 

Laaghangend fruit of strategische hefboom

 

Kijk je vandaag naar de plaats die elektrisch rijden inneemt in de duurzaamheidsverslagen van bedrijven, dan valt iets op. Steeds meer bedrijven beschouwen de elektrificatie van hun wagenpark als een relatief eenvoudige eerste stap binnen hun duurzaamheidsstrategie. Dat klinkt als goed nieuws, maar verdient elektrische mobiliteit niet meer dan het etiket van laaghangend fruit? Een terechte vraag, vindt Lies, die blij is met de evolutie maar ook risico’s waarneemt, zoals een onderschatting van de workload die de implementatie van zo’n wagenpark met zich meebrengt. “Elektrificatie is inderdaad toegankelijker dan bijvoorbeeld een grondige renovatie van gebouwen, maar het vergt wel een doordachte aanpak.”

 

Mobiliteit als leiderschapstest

 

Ze verwijst naar de eigen aanpak binnen Polestar, waar duurzaamheid geen aparte strategie is, maar – zoals ze het verwoordt – “embedded in de bedrijfsvoering”. Met duidelijke doelstellingen, zoals klimaatneutraliteit in de hele waardeketen tegen 2040, wil Polestar echt het verschil maken. “Ons duurzaamheidsrapport toont aan dat we al 25% minder CO2 uitstoten per verkochte wagen, vergeleken met ons startpunt. Dat realiseren we door in te zetten op hernieuwbare materialen, groene productieprocessen en een circulaire benadering van voertuigontwikkeling.”

Elektrificatie is inderdaad toegankelijker dan bijvoorbeeld een grondige renovatie van gebouwen, maar het vergt wel een doordachte aanpak.

Binnen zo’n proces is het leiderschap niet te onderschatten. Het klinkt eenvoudig, maar directies horen nu eenmaal het goede voorbeeld te geven. Leiderschap toont zich niet alleen in het maken van keuzes, maar vooral in hoe die keuzes worden uitgedragen. “Lead by example”, aldus Lies. “Een CHRO die zelf bewust voor elektrisch kiest en zijn/haar mensen daarin meeneemt, versnelt de adoptie aanzienlijk. En het is door authentiek te handelen dat je echte betrokkenheid kweekt.”

 

Identiteitsdrager

 

De parallellen tussen de mobiliteitskeuzes van bedrijven en hun algemene leiderschapsstijl zijn volgens Lies Eeckman trouwens frappant. “Waar politiek vaak blijft steken in compromissen en uitstel, kunnen bedrijven echt het voortouw nemen. Niet door te wachten, maar door te doen. Mobiliteit kan zo een tastbare uiting worden van de waarden waarvoor je als organisatie staat.” Maar ze herhaalt meteen ook dat het niet enkel om leiden draait, maar ook om het inschatten van de behoeften van je medewerkers. Of om het met het thema van de CHRO Day op 7 mei te zeggen: ‘Listen. Look. Lead.’ “Voor mij betekent het luisteren naar wat leeft bij je medewerkers en verder durven kijken dan de klassieke fleetlogica. Een wagen is vandaag meer dan een mobiliteitsoplossing: het is een identiteitsdrager. Medewerkers willen zich kunnen identificeren met de waarden die hun werkgever uitdraagt.”

Employee experience stopt niet aan de voordeur van het kantoor. Mobiliteit is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven van medewerkers en kan, mits goed aangepakt, een krachtig engagement- en retentie-instrument zijn.

Het is net op die manier dat Polestar mobiliteit als een strategisch instrument binnen een breder HR-beleid ziet. “Employee experience stopt niet aan de voordeur van het kantoor. Mobiliteit is een essentieel onderdeel van het dagelijks leven van medewerkers en kan, mits goed aangepakt, een krachtig engagement- en retentie-instrument zijn”, besluit Lies Eeckman. “Bedrijven die vandaag kiezen voor een duurzame mobiliteitsstrategie, bouwen niet alleen aan hun employer brand, maar dragen ook actief bij aan een betere wereld.”

Polestar is sponsor van de CHRO Day 2025.

Recente artikelen

Lies Eeckman
Interviews

Als Managing Director van Polestar België ziet Lies Eeckman vanop de eerste rij hoe elektrische mobiliteit steeds vaker een katalysator is voor een duurzame HR-strategie. “Elektrische wagens zijn een strategische hefboom voor duurzaamheid, employer branding en employee experience”, zegt ze onomwonden.

Charlotte Castelein
Interviews

Ze gaat volledig op in het thema van onze CHRO Day: ‘Listen, Look, Lead’. Charlotte Castelein, CEO van Bakker & Partners, licht toe wat luisteren, kijken en leiden voor haar betekenen en welke evoluties ze op dat vlak ziet in de markt.

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

  • Maandelijks
  • Laatste nieuwe content
  • Aankomende events
  • Uitschrijven altijd mogelijk

Agenda

Schrijf u in voor de CHRO Day 2025, de zevende editie van dé inspiratiedag voor CHRO's en HR-directeuren. Ontmoet peers uit andere bedrijven, laat u inspireren tijdens keynotes en ga met elkaar in gesprek tijdens Round Tables. Ditmaal verwelkomen we u graag bij Domein Kattebroek in Dilbeek, onder het dagthema 'Listen, Look, Lead'.

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.