M&A Awards 2023 benadrukken het belang van M&A als zuurstof voor de economie

M&A

De zesde editie van de Belgische M&A Awards, die plaatsvond op 23 november 2023, benadrukte de meerwaarde van strategische M&A voor de groei van de Belgische economie. Meer dan 500 gasten woonden de awardshow in Paleis 10 van Brussels Expo bij. 

 

Op 23 november 2023 vond de zesde editie van de Belgische M&A Awards plaats. De editie van dit jaar benadrukte de toegevoegde waarde van strategische M&A bij de groei van het Belgische ondernemersecosysteem. Voorzitter van de M&A Awards 2023 was Lieve Creten, die het stokje overnam van Urbain Vandeurzen. Creten leidde de Belgische M&A-praktijk van Deloitte voordat zij aan een glansrijke carrière begon als onafhankelijk (investment)adviseur en bestuurslid bij bedrijven als Telenet en Barco. In de openingstoespraak gaf ze commentaar op de groei en verdere rijping van het Belgische M&A-ecosysteem – essentieel, in haar ogen, om een cultuur van ambitie en ondernemerschap in het land te bevorderen. Veel meer Belgische bedrijven beginnen overnames en externe investeerders te onderzoeken als een aanvullende manier om bedrijven te laten groeien, naast organische groei.

De rol van de M&A Community is het begeleiden en vormgeven van deze ontwikkeling, wat haar ertoe brengt te zeggen dat M&A op deze manier “zuurstof voor de economie” is. Haar standpunten werden bevestigd door M&A Community Manager Charlotte Declercq, die haar ambitie uitsprak om M&A-professionals te blijven verbinden en inspireren door het hosten van fora voor het delen van kennis en het inzetten van een content- en dealdatabaseplatform.

Met meer dan 500 gasten op het galadiner was het evenement een stuk groter dan vorige editie. Om recht aan de winnaars te doen, werd de ceremonie verplaatst van tussen de gangen van het galadiner naar een aparte show, met de presentatie in de bekwame handen van Ilse de Vis, waarbij juryvoorzitter Lieve Creten telkens de motivatie van de jury meegaf.

De eerste prijs van de avond – voor de beste biotechinvestering – ging naar Aphea.Bio. Dit agritechbedrijf heeft een serie C-ronde van 70 miljoen euro opgehaald om verschillende microbiële biostimulanten en biocontroleproducten op de markt te brengen. Creten prees het sterke vrouwelijke leiderschap van CEO Isabel Vercauteren en het feit dat de investeringsronde werd ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation.

De beste technologie-investering van dit jaar was Keyrock. Deze maker van digitale activamarkten slaagde erin een aanzienlijke hoeveelheid geld op te halen, zelfs in een turbulente cryptomarkt. Bij het bekijken van de investeringen keek de jury niet alleen naar de financiële details van de deal, maar ook naar het trackrecord van de betrokken investeerders, wat resulteerde in een duidelijke voorkeur voor deals ondersteund door gerenommeerde fondsen met bewezen trackrecords. De handtekening van een topfonds is op het gebied van durfkapitaal doorgaans een kwaliteitszegel voor een bedrijf.

 

Private equity en corporate deals

 

Dan over naar de private equity-deals: de prijs voor de beste Mid Cap Private Equity Exit werd toegekend aan een complexe management buy-in van oprichter Bert Pauwels en Andera Partners in Pauwels Consulting. Lieve Creten merkte op dat het groeitraject van Pauwels niet alleen exemplarisch was voor een Belgische kmo, maar ook bewees dat Belgische bedrijven in staat zijn een aanzienlijke doorbraak te maken op de Nederlandse markt.
De prijs voor de beste Large Cap Private Equity Exit werd toegekend aan de verkoop van Amadys aan ETC door Equistone Partners Europe. Deze strategische exit in de telecom-infrastructuursector won het van de concurrentie dankzij de uitstekende financiële resultaten onder leiding van Equistone en het complexe stakeholdermanagement.

In de categorie Best Mid Cap Corporate Deal oogstte de delisting en overname van CTG door Cegeka lovende kritieken van de jury. Niet alleen groeide Cegeka in omvang uit tot een internationale speler op het vlak van managed IT-diensten, het vergde ook enige moed en ambitie van het Hasseltse bedrijf om een NASDAQ-bedrijf van de beurs te halen.
Wat de Large Cap-deals betreft: de deal tussen Orange Belgium en VOO was de duidelijke winnaar. Het was niet alleen de omvang en complexiteit van de deal die de aandacht van de jury trok, maar ook de strategische grondgedachte: door het mobiele netwerk van Orange te combineren met de fysieke infrastructuur van VOO, werd een echte allround telecommunicatiegigant gecreëerd.

 

Lifetime Achievement Award

 

Als zevende en laatste prijs van de avond ontving Jos Peeters een Lifetime Achievement Award voor zijn baanbrekende prestaties in venture capital. De oprichter van Capricorn, Quest for Growth en de Belgian Venture Capital Association was vereerd met de onderscheiding en bedankte zijn vrouw en teamleden in het publiek. Hij sloot zijn dankwoord af met een leestip: hij raadde de mensen in het publiek aan om ‘The signal and the noise’ van Nate Silver te lezen, waarmee hij stelde dat het kunnen identificeren van het betekenisvolle en essentiële de belangrijkste vaardigheid is bij het runnen van een bedrijf.

Geïnspireerd door de wijze woorden van Peeters en de andere winnaars, gingen de gasten over naar het grote galadiner. Tijdens het uitstekende driegangenmenu kon de M&A Community terugkijken op een spannend en dynamisch jaar van dealmaking en vooruitkijken naar 2024. Het galadiner en het daaropvolgende feest waren de ideale gelegenheid om nieuwe connecties te leggen.

De M&A Community bedankt alle table hosts en partners voor hun bijdrage aan de fantastische avond, in het bijzonder Kennispartner Vlerick Business School en Principal Sponsor Ansarada.

Lees hier meer over de winnaars en bekijk de foto’s hier.

Recente artikelen

Topics

Is men ooit te oud om te leren? Hoe krijg je de volledige organisatie mee in een lerende cultuur? En hoe kan AI helpen? Een aantal leden van onze CHRO Community ging tijdens de Winterwende met elkaar en met Chris Wuytens van Acerta Consult in gesprek over de uitdagingen van duurzame HR.  

Topics

Hoe zet u HR-trends om in constructieve acties die werken voor uw onderneming? Karen Donders, Directeur Publieke Opdracht, Talent & Organisatie bij VRT, reflecteerde tijdens onze Winterwende samen met Chris Wuytens van Acerta Consult over de voorbije twee jaar en de uitdagingen voor 2024.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Agenda

De zesde editie van CHRO Day vindt plaats op de bijzondere datum 24/4/'24. En die 24 trekken we door in het programma: 24 VOICES ON HR brengt 24 stemmen die hun licht laten schijnen op HR.

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.