Is men ooit te oud om te leren? Hoe krijg je de volledige organisatie mee in een lerende cultuur? En hoe kan AI helpen? Een aantal leden van onze CHRO Community ging tijdens de Winterwende met elkaar en met Chris Wuytens van Acerta Consult in gesprek over de uitdagingen van duurzame HR.
Het concept van onze rondetafels is eenvoudig: een prachtige locatie, een (jawel) ronde tafel, een expert, een moderator en een tiental HR-directeuren. Het levert steevast interessante en verrassende verhalen op.
In januari vonden er twee rondetafels plaats tijdens de Winterwende. Een selecte groep CHRO’s en HR-directeuren kwam naar Salons Van Dijck in Mechelen voor een avond rondom de Inspiratienota 2024 van Acerta Consult. Kernvraag van de avond: waarop kan HR in 2024 inzetten om een duurzame en aantrekkelijke werkgever te worden?
De rondetafels zijn ruimtes voor reflectie en uitwisseling. De discussie laat zich vatten in een aantal grote thema’s, die we hier als zeven vragen en antwoorden formuleren.
“Iedereen kan leren”, zegt Chris Wuytens, Managing Director van Acerta Consult, professor aan de KUL en AMS-gastdocent, op basis van de meest recente neurologische inzichten over breinplasticiteit. “Het is een mythe dat leren moeilijker wordt met de leeftijd. De gebieden die samenhangen met geheugen worden minder actief naarmate we ouder worden, maar nieuwe dingen leren, kunnen we allemaal.” We moeten net af van leeftijdsdiscriminatie, vult hij aan. “De grootste discriminerende factor in onze organisaties is leeftijd, zowel bij rekrutering als interne mobiliteit. Waarom zou iemand nog vier, vijf jaar zijn of haar potentieel benutten als de organisatie dan al begint met ‘eindeloopbaangesprekken’? De krapte in de arbeidsmarkt laat ons niet toe om zoveel talent te laten wegvloeien.”
De grootste discriminerende factor in onze organisaties is leeftijd, zowel bij rekrutering als interne mobiliteit.
“Er is een grote groep die mee is”, zegt een van de deelnemers. “En dan is er die groep die met geen stokken in beweging te krijgen is. Meestal zijn dat net degene die het meest begeleiding en training kunnen gebruiken.” Het gevoel wordt gedeeld. Hoe krijg je mensen mee? “Elke mens is geneigd tot groei”, zegt Chris. “Als het niet op het werk is, dan wel daarbuiten. Het is de taak van HR om daarvoor de juiste context te scheppen om dat binnen de organisatie te kunnen doen. Als je de job zo inricht dat mensen ruimte krijgen om te leren, op hun tempo en op hun maat, dan krijg je (bijna) iedereen mee.”
“Zie je leren enkel als trainingen volgen, dan wordt het moeilijk om iedereen mee te krijgen”, zegt een deelnemer. “Wat zijn goede alternatieven?” De crux is waardering, stelt Chris. “Laat mensen zien op welke manier ze impact maken en vertrek van daaruit.” Job shadowing, zowel individueel als voor teams, wordt door verschillende deelnemers op tafel gelegd. “Door anderen te laten zien wat je doet, zie je dat zelf beter.” Mentoring, peer-to-peer learning, a day in the life of, lunches met andere teams of leerchallenges, zijn andere voorbeelden van leren die door werknemers niet als schools worden ervaren.
Maak vedetten van jouw experten: voorzie expliciet ruimte voor kennisdeling en beloon systematisch.
Een lerende organisatie, waarbij werknemers hun potentieel kunnen ontwikkelen, is enkel mogelijk als de experten binnen de organisatie hun kennis en ervaring delen. Geen sinecure, beamen verschillende executives rond de tafel. “Experten hebben de neiging om hun kennis te beschermen, uit angst om opzij geschoven te worden door anderen”, geeft iemand als verklaring. “Dat is dodelijk voor een lerende cultuur”, knikt Chris. “Maak vedetten van jouw experten: voorzie expliciet ruimte voor kennisdeling en beloon systematisch. Als een expert het te druk heeft met andere taken, of als er enkel beloond wordt op basis van performance, creëer je een situatie waarin de kennis bij enkelen blijft terwijl het potentieel van anderen onbenut blijft. Dat zijn toxische situaties.”
Het weekmenu in de kantine van Studio 100 leest lekkerder nu het geschreven wordt met ChatGPT, een oud-collega kreeg een prachtig lied met AI-gegenereerde tekst, en iemand hielp zijn echtgenote om cursussen op te stellen in het Litouws. Een van de deelnemers aan de rondetafel heeft voor het eerst smart KPI’s opgesteld met behulp van Microsoft Scope. De rest van de tafel reageert nieuwsgierig. “Ik geloof sterk in de voortdurende optimalisering van de organisatie aan de hand van AI”, zegt nog iemand. “Zitten we echt op onze kerntaken? Hebben we genoeg mankracht om de strategie voor de komende jaren te realiseren?” Als je die inzichten kan combineren met individuele begeleiding, echt gaan samenzitten met jouw mensen en bespreken hoe ze blijven meegroeien met de organisatie, dan heb je een sterke cocktail voor de toekomst.”
Veel organisaties kampen met een sterke beschermingsreflex. “Ik werk voor een farmaceutisch bedrijf waar altijd een cultuur van angst hing: wat als we iets fout doen?”, zegt een deelnemer. “Het is heel moeilijk om mensen aan te zetten tot beweging, initiatief, innovatie.” Integreer het ABC (autonomie, betrokkenheid en competentie) in zoveel mogelijk lagen van de organisatie, raadt Chris aan. “En wees niet bang om te experimenteren. Creëer challenges binnen de onderneming. Benadruk dat mensen mogen falen, moedig initiatieven aan, en leer zelf mee.” Er zijn heel wat praktische tips van de andere deelnemers, van zelfsturende teams tot het op grote schaal introduceren van freelance medewerkers op alle niveaus van de organisatie en selectieve onboarding.
“Iedereen komt als een talent binnen, maar als we mensen niet op de juiste manier ondersteunen, worden het oude lastpakken”
“Iedereen komt als een talent binnen, maar als we mensen niet op de juiste manier ondersteunen, worden het oude lastpakken”, is een quote van Chris. Het is voor leidinggevenden niet altijd eenvoudig om potentieel en talent te blijven zien in medewerkers die al lang in een bepaalde functie of rol zitten. “Werknemers die zich niet gezien voelen, gaan weg”, zegt Chris. “Het is een blinde vlek binnen veel organisaties: na een tijdje zien ze het potentieel niet meer van hun eigen mensen.” Acerta Consult biedt werknemers die weg willen dan ook consequent een andere functie aan binnen het bedrijf. “Daar zijn managers meestal niet blij mee.” Binnen een lerende organisatie wordt het gemakkelijker om de blinde vlekken op te sporen, stellen de executives rond de tafel, zeker als je structureel development centers inzet.
Benieuwd naar de HR-uitdagingen van de VRT in 2024? Karen Donders licht het toe in dit artikel.
Meer over de 5 HR-werven die in de Inspiratienota 2024 van Acerta Consult aangehaald worden? Ontdek ze hier.
Hier zijn de foto’s.
Acerta Consult is ook partner van de CHRO Day op 24/04/2024. Graag deelnemen? Meer info vindt u hier terug.
Duurzaamheid. Welzijn. AI. Het zijn complexe topics, en toch worden we als organisaties verwacht om de juiste keuzes te maken. Filosofen Liesbeth Volders en Julien Topal van adviesbureau Just maken ethiek behapbaar voor organisaties tijdens het Executive Forum van 25 september.
Thomas Caers ruilde de voetbalwereld vier jaar geleden in voor community building bij To Walk Again, de organisatie die mensen met een beperking activeert dankzij onder meer revalidatie, integratie en innovatie. “Zoeken naar kleine procenten verbetering is nu mijn leven geworden.”