Zo’n honderd CFO’s en financieel directeuren maakten tijdens de zesde editie van de CFO Day ruimte voor tijd. We hadden het over het belang van één seconde en 125 jaar, over oorlog en hoop, veiligheid en regeneratie. Because time matters.
Het themabeeld van CFO Day 2024 is een door AI gegenereerde interpretatie van de installatie van Richard Serra in het Guggenheim van Bilbao. De naam van de installatie inspireerde het thema van de dag: Matter of Time.
De honderd CFO’s en financieel directeuren hebben vandaag ruimte gemaakt in hun agenda’s. Om hier te zijn, in Schilde, tussen de felpaarse rhododendrons en het zachte getik van lentebuien tegen de dakramen. Om het concept tijd te rekken.
“Toen ik de installatie van Serra vorig jaar beleefde, zag ik de parallellen met de finance-functie”, zegt community manager Daphné Debaenst in haar welkomstwoord. De artiest schreef in de uitleg bij de installatie onder andere: Meaning occurs only through continuous movement, through anticipation, observation and recollection. “De perfecte omschrijving van de rol van de CFO vandaag?”, aldus Daphné.
Anticiperen, observeren en terugkijken: de perfecte omschrijving van de rol van de CFO vandaag?
Op het ritme van de sprekers bewegen we tussen vloeibare en gestolde tijd, angst en hoop, onze wereld en die van onze kinderen, korte en lange termijn, security en regeneratie, technologie en menselijkheid, tijd winnen en verliezen.
Wat is tijd? Eenvoudige vraag, moeilijk antwoord, stelt Christoph Lüthy, hoogleraar wetenschaps- en filosofiegeschiedenis. Hij neemt ons mee naar de essentie van tijd. Hoe het concept tot de veertiende eeuw gekoppeld was aan ruimte en waarneming. Tijd was het
waarnemen van beweging binnen een bepaalde ruimte en context. “Vandaag is het omgekeerd”, legt Lüthy uit. “We meten beweging op basis van de tijd, iets wat jullie als managers vooral kennen in termen als efficiëntie en productiviteit.” Als tijd een construct is, vraagt Lüthy, kunnen we er dan iets anders van maken dan het vandaag is?
“We staan op een kantelpunt”, zegt defensiespecialist Alexander Mattelaer. “Het tijdperk waarin velen van jullie carrière hebben gemaakt, de wereld na de koude oorlog, is ten einde gekomen. We zien aan de horizon een nieuw tijdvak opdoemen, maar zoals bij elke omwenteling gaat er een periode van disruptie aan vooraf.” Mattelaer spreekt over een acceleratie van de tijd, waarbij de beslissingen die we vandaag nemen bepalend zijn om het nieuwe tijdperk in zijn definitieve plooi te leggen. Toekomst- en transitiestrateeg Lien De Ruyck omschrijft het als een periode van vloeibaar glas. “Wat we nu doen, heeft een impact op het gestolde materiaal.”
De beslissingen die we vandaag nemen, zijn bepalend om het nieuwe tijdperk in zijn definitieve plooi te leggen, aldus Alexander Mattelaer.
Er zal conflict zijn, beamen beide sprekers. Alexander waarschuwt voor Rusland dat verder oprukt, China’s claim op Taiwan, en het spanningsveld in het Midden-Oosten. Alexander en Lien benadrukken dat we nood hebben aan verschillende toekomstscenario’s. “We kunnen er niet zomaar van uitgaan dat het allemaal goed komt, net zoals we niet kunnen stellen dat we echt oorlog krijgen in Europa”, zegt Alexander. Wat er komt te gebeuren, hangt voor een groot stuk van onszelf af, aldus de sprekers. “De toekomst bestaat al in ons hoofd”, zegt Lien. “Omdat we als mens biologisch geprogrammeerd zijn om te doemdenken, hebben we voldoende hoopvolle verhalen en toekomstbeelden nodig om een andere uitkomst te bekomen.”
“Hoe ziet de wereld van jouw nakomelingen eruit in 2054? Denk jij dat je er impact op hebt?” vraagt Lien. Tijdens de lunch zindert haar vraag na. “Mijn grootvader plantte in 1919 bomen die er vandaag nog zijn”, vertelt interim CFO Jan Mathijssen. “Ik ben vader en grootvader. Sinds het vorige event van House of Executives, over kathedraaldenken, denk ik veel bewuster na over hoe ik de wereld wil achterlaten.”
Het is onze grootste uitdaging, zegt Myriam Daenen (CFO Altrad Services BeNeSpa). “We moeten een evenwicht vinden tussen de nieuwe wereld voor onze kinderen en het economische luik.”
De tegenstelling tussen marktwerking en aandeelhouders aan de ene kant, en de nood aan langetermijnvisie aan de andere kant, komt in veel conversaties terug.
De tegenstelling tussen marktwerking en aandeelhouders aan de ene kant, en de nood aan langetermijnvisie aan de andere kant, komt in veel conversaties terug. “Ik zou graag verder vooruitkijken dan de komende drie jaar ”, aldus Pieter Casier (Finance & ICT Director Greenyard Fresh). “Vaak loop je aan tegen het management dat alles concreet wil maken. Hoe gaan we de visie zo snel mogelijk realiseren? Terwijl een visie op 125 jaar, zoals Lien net beschreef, een mooie mindset zou kunnen zijn.”
“Je mag als bedrijf niet zomaar streven naar de status quo”, vindt Jean-Marie Vanderstichele (CFO Upgrade Estate). “Je moet jezelf de vraag stellen: hoe dragen we op lange termijn bij aan het geheel? Hoe geven we meer terug dan we nemen? Dat is wat Lien regeneratie noemt. Wij werken daarvoor met het Future Fit-model, dat acties koppelt aan SDG’s.”
Hoe geven we meer terug dan we nemen? Wij werken daarvoor met het Future Fit-model, dat acties koppelt aan SDG’s. (Jean-Marie Vanderstichele, CFO Upgrade Estate).
Na de lunch duikt een deel van de CFO’s verder in regeneratieve businessmodellen, en verdelen anderen zich over de masterclass over cybersecurity, aangeboden door Northwave, en de rondetafel over revenue leakage, aangeboden door TriFinance.
Lien draagt 5 principes van regeneratieve ondernemingen aan, aangevuld met voorbeelden uit allerlei sectoren. In kleine groepjes reflecteren de deelnemers over hun eigen onderneming: wat zijn de mogelijkheden? Wat werkt al regeneratief?
Tussen de sprekers door gaan de gesprekken over AI en ESG. Frustratie over de steeds grotere rapporteringsdruk, onder andere als gevolg van ESG. Enthousiasme én
wantrouwen over AI. Tijdens de volgende masterclass, aangeboden door SpendLab, gaan deelnemers dieper in op een digital strategy roadmap, samen met Kristof Stouthuysen (Full Professor in Managerial Accounting & Digital Finance Vlerick Business School) en Veronique
De roose (Group finance & accounting manager What’s Cooking?).
In de grote zaal brengt digitaal expert Dado Van Peteghem de groep up-to-speed over de laatste ontwikkelingen op vlak van AI. Wat ons echt menselijk maakt, benadrukt hij, is verbinding. Hoe kan technologie ons helpen om beter met elkaar te verbinden?
Hoe kan technologie ons helpen om beter met elkaar te verbinden?
Monika Meysmans, juriste en bemiddelaar, borduurt op die vraag verder. Hoe kan je contracten opstellen die de relatie tussen beide partijen versterkt? Conscious contracteren, of duurzaam contracteren, zet vertrouwen en dialoog centraal. Wist u bijvoorbeeld dat McDonald’s handshake deals afsluit met zijn leveranciers, gebaseerd op vertrouwen en respect?
Chirurge Sofie Fransen, de laatste spreker van de dag, neemt ons mee naar het operatiekwartier. Wat kunnen we leren van chirurgische precisie? Hoe winnen we tijd eerder dan er te verliezen? Ze heeft het over het belang van één uur, één minuut, één seconde. Time matters. Zo reisden we in één dag van de kleinste tijdseenheid naar de grootste, van kort naar lang en terug, van vandaag naar gisteren en (over)morgen. “De diversiteit van het programma werkt aanstekelijk”, zegt Wim Van Bael (Group Shared Services Director Renewi Group). “En het is fijn om te merken hoe gelijkaardig de uitdagingen zijn als CFO, zelfs in heel andere sectoren.”
We sluiten af waar we begonnen: met kunstenaar Richard Serra. Hij heeft het over layered temporalities: hoe we tijd allemaal, tegelijkertijd, anders beleven. Vandaag deelden we dezelfde ruimte om stil te staan in beweging. Hoe zullen onze nakomelingen, 125 jaar verder, op deze tijd terugkijken? Welke impact zult u erop hebben gehad?
Dank aan onze partners Northwave, SpendLab en TriFinance en aan onze sponsors Exact, FinFlowConnect en la-on.
Bekijk de foto’s hier.
Voor de rubriek Leader’s Library selecteren we een recent boek dat thuishoort in de boekenkast van elke executive. Deze keer bespreken we met Iedereen aan ’t werk van Jan Denys een boek dat veel meer is dan 40 jaar observaties van de arbeidsmarkt. De auteur maakt de balans op van de arbeidsschaarste en legt uit wat de gevolgen zijn van de aankomende volledige tewerkstelling.
Wim Van Bael werkt sinds 1999 voor Renewi, waar hij de rol van Group Shared Services Director vervult. Hij heeft er het Shared Service Center (SSC) opgericht en verder ontwikkeld tot een succesvol team. We gaan daar in dit interview dieper op in.