Carla De Geyseleer, voormalig CFO bij o.a. Volvo Cars, is een van de initiatiefneemsters van NXT GEN Women in Finance. Dit internationaal georiënteerde initiatief selecteerde zopas 8 vrouwelijke financiële toptalenten die een jaar lang persoonlijk zullen gecoacht worden. Carla vertelt waarom dit nog nodig is.
NXT GEN Women in Finance: nooit van gehoord? Helemaal niet gek. Het is een nieuw initiatief – gestart eind 2021 – van acht Europese vrouwelijke CFO-zwaargewichten die hun ervaring en netwerk in de schaal willen werpen om meer gendergelijkheid in de financiële wereld te bewerkstelligen. Eén van de initiatiefneemsters is de Belgische Carla De Geyseleer. die zelf een rijke carrière achter de rug heeft als CFO bij onder andere Volvo Cars, Vodafone en DHL: “Bij de Europese beursgenoteerde bedrijven is slechts één op de tien CFO’s een vrouw. Die genderongelijkheid moet worden weggewerkt.”
Cijfers wijzen uit dat zelfs binnen bedrijven waar relatief veel vrouwelijk talent aanwezig is, weinig vrouwen tot aan de top doorstoten. Daar zijn veel redenen voor te geven: parttime werken, de keuze voor het moederschap, maar ook ingesleten gendergedragspatronen die zich doorvertalen naar dagelijks gedrag op de werkvloer.
Carla: “Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen effectief achterblijven als het aankomt op netwerken en het zichzelf op de radar zetten. Maar gelukkig kan je die patronen doorbreken. Toen we met z’n achten terugkeken op onze eigen carrière, kwamen we tot de conclusie dat ons succes voor een significant deel te maken heeft gehad met bepaalde mensen die ‘per toeval’ ons pad hebben gekruist: mensen die zichzelf in ons herkenden, ons talent en onze ambitie zagen en bijstuurden met hun kennis en ervaring – en ons een kans gaven om die te laten floreren.”
Zelfherkenning beweegt zich in de praktijk ook vaak langs genderlijnen.
Maar let op: dat principe van herkenning en mentorship speelt volgens Carla De Geyseleer precies zo bij mannen: “Alleen werkt die dynamiek bij hen in de praktijk beter omdat er nu eenmaal al meer mannen aan de top zitten en zelfherkenning zich in de praktijk ook vaak langs genderlijnen beweegt. Dus toen dachten we: laten we dan zelf de koe bij de horens vatten. Zo is ‘NXT GEN Women in Finance’ ontstaan. Met acht vrouwelijke CFO’s gaan we een jaar lang financieel vrouwelijk talent op weg helpen naar the next step.”
De dames van NXT Gen Women in Finance schreven vorig jaar de CFO´s aan van bedrijven die deel uitmaken van de FTSE 100, DAX 30, AEX 25, IBEX 35, FTSE MIB 40 en CAC 40. De huidige samenstelling is behoorlijk internationaal. Carla: “Wij nodigden de CFO’s uit om hun vrouwelijke financieel talent te kandideren voor onze NXT GEN Woman in Finance Award 2022. Bedrijven die kandidaten hebben aangedragen zijn niet de minste: Shell, Burberry, Daimler, British Telecom, Airbus, Barclays, Telefonica. Uit alle aanmeldingen werden 52 vrouwelijke talenten geselecteerd, waarvan we er na een volgende screening 28 overhielden op de shortlist. En hieruit hebben we vorige week acht winnaars geselecteerd. Het zijn deze acht vrouwen die dit jaar gecoacht gaan worden door één van ons.”
Wat je vaak ziet, is dat vrouwelijke financials kiezen voor doorgedreven vakspecialisatie. Ze kiezen minder vaak voor functies in het hart van de business, van waaruit je vaak doorgroeit naar een CFO-functie.
Hoe de persoonlijke coaching van de vrouwelijke financiële toptalenten precies wordt ingevuld, is maatwerk. Carla: “De coaching kan gaan over leiderschap, maar bijvoorbeeld ook over keuzes op je carrièrepad. Als je kijkt naar de top-400 van beursgenoteerde bedrijven in Europa, dan heeft maar 10% een vrouwelijke CFO. Ik geloof niet dat amper 10% van de vrouwelijke financials het talent en de ambitie heeft om CFO te worden. Wat je vaak ziet, is dat vrouwelijke financials kiezen voor doorgedreven vakspecialisatie. Denk daarbij aan tax en accounting. Ze kiezen minder vaak voor functies in het hart van de business, zoals global controlling, manufacturing en industrial controlling of P&L – precies functies van waaruit je vaak doorgroeit naar een CFO-functie.”
De Awards werden vorige week (virtueel) uitgereikt. Nu volgt een jaar van intensieve persoonlijke begeleiding. Carla: “We werken in jaarcycli, dus nu gaan we het komende jaar met de winnaars aan de slag en eind dit jaar doen we een nieuwe nominatieronde. We hopen tegen dan zo gegroeid te zijn dat we nog meer kandidaten kunnen begeleiden. Hoe meer CFO’s aan boord, hoe meer vrouwelijke financials we kunnen mentoren. En het maakt niet uit of die CFO’s man of vrouw zijn. De CFO van Daimler is een man, die sterk geïnteresseerd is in het onderwerp en zich heeft ingezet voor onze zaak. Gelukkig zien steeds meer CFO’s in dat de ongelijkwaardige afspiegeling van mannen en vrouwen aan de top een vicieuze cirkel is. En vooral: een vicieuze cirkel die we kunnen en moeten doorbreken.”
Future CFO
Kandidaten hebben een aantoonbare track record op het vlak van business performance, zowel als individu als in teamverband.
Corporate Finance Leader
Kandidaten hebben een aantoonbare track record in het leiden van grote structurele, al dan niet digitale transformaties die tot aanzienlijke kostenreductie hebben geleid, of tot verbetering van de dienstverlening. Ze hebben, vanuit hun expertise, een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de business, zonder toegevingen te doen op het vlak van compliance.
Tijdens ons gesprek met Wouter Van Linden, Head of HR bij Waterland Private Equity, hoorden we een aantal atypische uitspraken in vergelijking met wat andere CHRO’s ons vertellen in België.
We ontmoeten ‘jong geweld’ in finance bij Willemen Groep: Django Liénart, CFO, en Niels Verheyen, financieel directeur Bouw en Projectontwikkeling. Het dynamische duo vertelt vol passie over hun finance-carrière bij een van de grotere familiale bouwgroepen in België.