Is generatiedenken een must of is het overroepen? Het bedrijfsleven zet in op jongeren en verdiept zich in de noden van Gen-Z-ers die de arbeidsmarkt opgaan. Julien De Wit, columnist en auteur van het boek ‘Ge(e)neratie’, stelt de stelling aan de kaak dat Gen Z fundamenteel anders zou functioneren dan minder jonge generaties. Met andere woorden: de generatiekloof is misschien slechts een putje.
Volgens Julien moet de focus erop liggen om de groepen ‘jongeren’ en ‘minder jongeren’ beiden te betrekken op de werkvloer. Zijn boek is trouwens een pleidooi voor een samenleving waarin jongeren meer worden betrokken bij de vraagstukken van onze tijd. Hij onderzoekt hedendaagse problemen door tientallen jongeren en anderen na te laten denken over oplossingen. Tijdens zijn keynote op CHRO Day lichtte hij alvast een tipje van de sluier.
Julien zoomt in op het belang voor HR om Gen Z te begrijpen:
Eigenlijk vindt Julien dat de minder jonge generaties in dit alles niet zoveel verschillen van jongeren: ook andere generaties zoeken naar authenticiteit, worstelen met ‘fake’ en onzekerheid.
We zitten in een kandidatenmarkt en de onderhandelingsmarge wordt door iedereen gebruikt.
Julien gaat nog een stapje verder door een aantal vaak gehoorde boutades in dubio te stellen:
Jonge mensen zien werk als een groot deel van hun identiteit die ze vorm willen geven.
Volgens Julien komen bedrijven al te vaak met materiële zaken, niet met het ‘waarom’ men de job zou willen. Hij geeft een mandje met tips mee voor HR-directeuren die met jongeren aan de slag willen en hen actief willen ondersteunen:
Ook andere generaties liggen volgens Julien wakker van al deze zaken, waardoor hij nogmaals besluit dat de generatiekloof slechts een putje is. “Moeten we Gen Z anders behandelen? Ik denk het niet, maar het is belangrijk je werknemers goed te begrijpen en dus goed naar hen te luisteren, of ze nu jong of minder jong zijn.”
Julien De Wit was één van onze 24 sprekers op onze CHRO Day 2024.
Samira Blanjean en Ylva Nordström (International Coaching Federation) zagen hun vakgebied de voorbije jaren fundamenteel veranderen en alsmaar belangrijker worden. Hoewel goede coaching voornamelijk tijdloze skills aanwakkert, blijkt het met name in volatiele tijden een essentiële tool. “Het is absoluut mogelijk om meer systematisch te werken en coaching zo in te zetten om een heuse transformatie te realiseren binnen de organisatie.”
Financiële planning en analyse (FP&A) wordt alsmaar belangrijker, en daarmee ook de tools die deze forecasting- en budgetteringsoefeningen in goede banen leiden. “Een decennium geleden volstond het nog om met een jaarbudget te werken, maar sinds de pandemie zijn de disruptieve factoren legio en moet je de scenario’s bijna wekelijks bijsturen.”