Ik zie u.
Poëete Stefanie Huysmans-Noorts spreekt het op een besliste manier uit in de Vijverzaal van het kasteel van Brasschaat. Omringd door water, omringd door bomen, omringd door een 120-tal CHRO’s en HR-directeuren.
De CHRO’s en HR-directeuren zijn samengekomen voor ‘24 voices on HR’, op deze woensdag 24/04/’24. Veel nieuwe gezichten, omdat mensen het gevoel hebben dit niet te mogen missen. “Ik kreeg van twee verschillende mensen te horen dat ik hier moest zijn”, vertelt HR Directeur Valerie. “Omwille van de hoge kwaliteit van het programma, omdat de inhoud blijft nazinderen.”
Dit is de zesde editie van de jaarlijkse CHRO Day, en zoals steeds zet de opening de toon. Voorbije edities was dat een illustrator,balletdanser, vuurspuwer of zandkunstenaar. Deze keer is er spoken word van Stefanie, begeleid door Ruben De Maesschalck op gitaar.
Ik zie ú.
Stefanie legt de nadruk op het laatste woord van haar laatste zin.
Het blijken profetische woorden.
Er zijn 24 sprekers vandaag, die elk hun expertise of visie op HR overbrengen. Hoewel er een waaier aan onderwerpen en thema’s op het programma staat, hebben de verhalen een gemene deler: menselijkheid.
Hoe zien we onze mensen in hun menselijkheid? Wat maakt ons menselijk in een toekomst waarin AI een grote rol speelt? Hoe word je een menselijke leider? Hoe help je mensen groeien?
Don’t get stuck in the middle: zet voluit in op technologie waar het kan, zodat je voluit kan inzetten op menselijkheid en community building.
Het mooie aan een programma als dit is dat sprekers op elkaar inhaken, de verhalen elkaar aanvullen en nuanceren. Zelfs als ze op het eerste gezicht niet meteen een link hebben. Dit artikel is dan ook een reflectie van dit web, en verzamelt vijf kernwoorden voor menselijkheid binnen HR.
Gemeenschap. Verbondenheid.
Of in de woorden van digitaal expert Dado Van Peteghem: “Wat is je Minimum Viable Community?” In een wereld waarin AI zich in sneltempo verder ontwikkelt, moeten we inzetten op wat ons menselijk maakt. En als er één ding is dat de echte ‘human magic’ vormt, dan is het wel het bouwen van diepe relaties met elkaar. Zetten we daar wel voldoende op in, vraagt Dado de zaal. “Als individu, als onderneming, als HR-directeur?” De boodschap resoneert bij de community. “We worden in ons dagelijks werk zo vaak afgeleid van de kernvragen”, zegt Karen. “Ik neem de zin ‘don’t get stuck in the middle’ mee: zet voluit in op technologie waar het kan, zodat je voluit kan inzetten op menselijkheid en community building.”
“50 procent van de mensen zit in een job die ze niet interessant vinden”, zegt Bart Wille, hoofddocent Bedrijfspsychologie en HRM (UGent). “Moet jou dat iets kunnen schelen? Ja, want mensen zijn gelukkiger en presteren beter als ze hun job ook interessant vinden.”
Veel heeft te maken met onze verkeerde interpretatie van talent, stelt Marc Debisschop van TaPasCity. “Talent is het onbewust samenbrengen van verschillende competenties die je tegelijk kan inzetten. De samenstelling ervan is uniek verbonden aan die persoon, en afhankelijk van de context.” Talent management gaat dan ook over hoe goed iemand als individu past binnen de rol, onderneming, team, … Dat kan je moeilijk gaan meten met de bestaande modellen, de realiteit is een pak complexer.
Talent is het onbewust samenbrengen van verschillende competenties die je tegelijk kan inzetten.
Het is een vaststelling die vaker terugkomt doorheen de sessies: hoe individueel en contextgebonden HR is. “Je kan geen enkele oplossing zomaar kopiëren van het ene bedrijf naar het andere”, zegt een CHRO “Het verfrissende aan zo’n dag is dat je naar je eigen bedrijf kijkt met het perspectief van een buitenstaander. Je merkt: oké, dat doen we eigenlijk niet zo slecht, en daar moeten we wel iets meer op inzetten.”
“De toekomst bestaat in ons hoofd en beïnvloedt ons gedrag”, legt Lien De Ruyck van toekomstbureau ELDERS uit. “En als mens zijn we voorgeprogrammeerd om in doemscenario’s te denken, eerder dan in positieve toekomsten.” Toch kunnen we ons oefenen in omdenken, en dat is nodig als we onze ondernemingen succesvol willen navigeren doorheen verandering. Lien heeft het onder andere over Göteborg dat “de beste regenstad ter wereld wil zijn”, en tapijtfabrikant Interface dat zijn fabrieken inricht zoals een bos. Een aantal van Liens voorbeelden blijven hangen. “Ik ga toevallig volgende week met mijn collega’s naar Göteborg en ik ga toch eens op zoek naar die waterspeeltuinen”, zegt An.
Naast de keynotes zijn er ook een aantal break-out sessies. De rondetafels zijn intiemer en er is meer ruimte voor discussie en – soms verhitte – debatten. Lees: er wordt al eens geklaagd. Over de verhouding tussen lokaal en globaal, over IT-implementaties, over de relatie met de CEO, … “Dat is net goed”, zegt organisatiecoach Ingrid Crollet daarover tijdens haar keynote ‘Minder babbelen, meer praten’. “We kunnen wel wat meer emotie hebben in onze hoofdzakelijk rationele bedrijfscontexten.” Uit onderzoek blijkt dat tijd maken voor echte gesprekken, waar emoties en gevoelens op een respectvolle manier ruimte krijgen, een sterke verbindende kracht is binnen een bedrijf. “Misschien wel de belangrijkste”, aldus Ingrid.
Nico geeft als tip mee om regelmatig (minstens een keer per maand) aan je medewerkers te vragen wat je beter kan doen (één ding).
Het gevoel dat je de zaken niet meer onder controle hebt, zorgt voor een (vaak onbewust) blokkeren van talent. Marc noemt het de ‘talent-saboteur’, die zowel op individueel als bedrijfsniveau een grote impact heeft “zonder dat we als HR echt goed snappen wat er aan de hand is. De stress die ermee samenhangt, is tot nog toe weinig onderzocht.” Lieselot Nollet legt tijdens haar keynote ‘hartcoherentie voor meer emotionele veerkracht’ uit hoe dat stresssysteem precies werkt in ons lichaam, en ze biedt een eenvoudige techniek om terug tot rust te komen. “Hartcoherentie is geen heilige graal”, zegt ze. “Maar het naar beneden halen van het stressniveau laat mensen toe om opnieuw echt te voelen, en om beter te kunnen kijken naar wat er in hun hoofd, lichaam en de wereld gebeurt.”
Aan het eind van de dag komt de community opnieuw samen in de Vijverzaal om de belangrijkste ideeën van de dag te bundelen. Greet Vanuytsel, Associate Director HR Central Supply Chain Europe bij Coca-Cola Europacific Partners, en Wouter Van Linden, Head of HR bij Waterland Private Equity Investments, verwijzen naar het belang van het menselijke aspect. En hoe moeilijk dat soms te peilen en te sturen is. “Onze genderdiversiteit is intussen gestegen van 4% naar 11%, zonder dat ik precies kan zeggen waarom”, vertelt Wouter. “Hoe krijg ik dat verder naar omhoog? Daar kan ik echt wakker van liggen.” Bij Els Debaere, Director People & Organization bij TVH Parts, is het belang van context blijven hangen. “Hoe creëer je de juiste context voor jouw mensen? Ik hou ervan als HR naar de essentie kan gaan: talent laten openbloeien. Daarvoor heb je niet te veel toeters en bellen nodig, geen ingewikkelde modellen.” Wel een community, besluit Community manager Daphné Debaenst. “Zoals Dado deze morgen zei: ‘Nowadays, people are born as individuals, and we have to find our community’.”
Om het met de woorden van Stefanie te zeggen: magie zit in de mens, in ons, en dat is de bron. Het is aan u om die vandaag en morgen verder aan te boren.
Bekijk de foto’s van de CHRO Day 2024 hier.
Dank aan onze partners Acerta Consult en SuccessDay en aan onze sponsors HR Talents, Hudson, LHH en Oracle.
Hoe u talent dan wel kan inzetten: lees de artikels van professoren Bart Wille en Filip De Fruyt over de meetbaarheid van interesses en de twee vragen die je je als HR directeur moet stellen
Hoe je diversiteit en inclusie stimuleert, lees je in het artikel van Zelfa Madhloum.
In een gesprek met House of Executives deelt Pieter Janssens, CEO van iO, een boeiende blik op zijn achtergrond, de evolutie van zijn bedrijf iO en de groeiende invloed van de Chief Marketing Officer (CMO) in de board.
Tijdens ons gesprek met Wouter Van Linden, Head of HR bij Waterland Private Equity, hoorden we een aantal atypische uitspraken in vergelijking met wat andere CHRO’s ons vertellen in België.