Hoe maak je het verschil als je een HR-bedrijf start dat doelbewust op boutique-schaal evolueert te midden van grote spelers? ‘Über-optimist’ Kim Billiard, oprichter en bestuurder van LOTUS HR, legt het ons uit in dit openhartig interview.
Ze is oprichter en bestuurder van LOTUS HR, een bedrijf gespecialiseerd in executive recruitment en executive assessment. Met meer dan twintig jaar werkervaring in verschillende klantgerichte sectoren, heeft Kim Billiard zich de laatste tien jaar toegespitst op de commerciële HR-sector. “Geen dag heb ik me verveeld!”, zegt ze enthousiast en gedreven. Ze omschrijft zichzelf als een toegankelijke ‘über-optimist’: “Iemand aan wie men zijn verhaal kan toevertrouwen en die in alles een oplossing zoekt met een positieve uitkomst.”
Waar en wanneer sloeg de HR-vonk over?
Kim Billiard: “Tien jaar geleden startte ik in de uitzendsector als Office Manager. Ik had er geen idee van dat er zoveel commercieel plezier te vinden viel binnen HR. Ik richtte nieuwe HR-kantoren op, waarbij ik verantwoordelijk was voor businessplannen, marktbewerking, praktische organisatie en opleiding van recruiters en managers. Hier ontdekte ik mijn passie voor mensen, talenten en HR.”
Waarom koos u te focussen op de C-suite en het hoger management?
Kim: “Voor management- en directieprofielen is het een heuse uitdaging om opnieuw de arbeidsmarkt op te gaan, na bv. tien of vijftien jaar tewerkstelling. De markt verandert zeer snel en ik zie dat zij professionele begeleiding zoeken naar de juiste stap: ‘Waar pas ik het best?’ ‘Is er een culturele fit?’ ‘Voel ik me goed bij de visie van de onderneming?’ Ik ging de uitdaging aan.
Door de vele interviews met leidinggevenden, merkte ik dat er heel wat zaken terugkwamen waar ik zelf vroeger ook tegenaan ben gelopen. Omdat ik hen ook hierin graag wilde helpen, besloot ik om ook coaching aan te bieden en ik ben blij dat ik die stap gezet heb.”
Sommigen zijn als leider in de wieg gelegd, maar ik ervaar ook dat je kan groeien tot leidersfiguur.
Wat zijn de kenmerken van een geknipte leidersfiguur?
Kim: “Of het nu een leidinggevende is van een familiebedrijf of van een multinational: voor mij is een leider in de eerste plaats sterk in het zetten en uitdragen van de visie en missie van het bedrijf, om het vervolgens naar winst te leiden. Een leider heeft charisma, passie en gedrevenheid en weet die dankzij inspirerende communicatie over te brengen, waardoor de hele organisatie in beweging komt. Het is iemand die vertrouwen uitstraalt, en ook knopen durft door te hakken, zeker in crisistijden, om daarna veerkrachtig door te zetten. Ik geloof dat sommigen als leider in de wieg gelegd zijn, maar ik ervaar ook dat je kan groeien tot leidersfiguur.”
Welke trends ziet u bij executives op het vlak van recruitment en assessment?
Kim: “Maatwerk op niveau. Voor executives ga ik terug naar de basis, dat is de trend. Elke executive is uniek en daarom is er ook bij assessments per opdracht of kandidaat een aanpak op maat nodig. Wat werving betreft, geldt hetzelfde: terug naar de basis via een persoonlijke aanpak en begeleiding. Ik hoor telkens opnieuw de vraag terugkomen naar een kwalitatieve, open en eerlijke aanpak. Ze zoeken een sparringpartner op hún niveau.”
Ervaart u soms tegenwind voor vrouwen om executive posities in te nemen?
Kim: “De tijden zijn enorm veranderd. Ik ben blij te mogen ervaren dat er nu op basis van skills en juiste fit gekozen wordt. Voor mij hebben vrouwen dus evenveel kansen als mannen voor dezelfde job.”
Wat de bijhorende verloning betreft, zie ik wel nog verschillen tussen het salaris van een man en een vrouw voor eenzelfde executive positie.
“Wat de bijhorende verloning betreft, zie ik wel nog verschillen tussen het salaris van een man en een vrouw voor eenzelfde executive positie. Die kloof is er nog. Bij multinationals ervaar ik die minder dan bij kmo’s. Vrouwen vragen nog vaak minder loon, en die begeleid ik zo goed als mogelijk naar een conform loon.
Welke tips zou u willen geven aan executives die een carrièreswitch overwegen
Kim: “Ik ga grijpen naar een quote: ‘Don’t be afraid to start over, it’s a chance to build something even better!’
Ik luister goed naar executives die erover denken om een sprong te wagen. Wanneer ik nog twijfel hoor, kan het net interessant zijn om eerst nog eens goed na te denken alvorens die stap te wagen. En dan is dat het juiste advies. Wacht ook niet tot u frustratie voelt. Verken zodra de behoefte er is en spar erover.
Blijf ook selectief in uw zoektocht. Zoek in de mate van het mogelijke naar een match die goed zit over de hele lijn.”
Wat is uw visie op HR, executive recruitment en executive assessment in de huidige moeilijke arbeidsmarkt?
Kim: “Ik zie de komende jaren nog geen verandering komen in de krapte op de arbeidsmarkt. Ik heb een visie uitgebouwd over hoe we die problematiek kunnen aanpakken op bedrijfsniveau, waarvan de uitwerking anders is in elke organisatie.
Wat executives betreft, evolueren we bij een aanwerving van zeer lange en uitgebreide procedures naar veel kortere. Hier ben ik zelf ook voorstander van, want ook zij zijn schaarser geworden. Zo hakken bedrijven sneller beslissingsknopen door, zonder daarom te moeten inboeten op kwaliteit.
Ik merk ook dat er veel meer vraag is naar managementcoaching. Bij topmanagers is de wil om te groeien er vaak vanzelf omdat men ook veel van hen verwacht.”
Wat executives betreft, evolueren we bij een aanwerving van zeer lange en uitgebreide procedures naar veel kortere.
Waarom besliste u voor een eigen zaak te gaan?
Kim: “Ik denk dat ik met het ondernemers-gen geboren ben, ik wist al lang dat ik iets wilde uitbouwen vanuit een behoefte in de markt. Ik was nog zoekende, en na mijn ervaringen in de financiële sector, in marketing en PR, wist ik het meteen van zodra ik het allereerste HR-kantoor opende: dit is het – dit is wat ik wil doen met de rest van mijn carrière. De dynamiek van de sector en de synergie van mijn opgebouwde skills gaven de aanzet om vijf jaar geleden als ondernemer met een eigen zaak te starten. Ik had in de commerciële HR negen kantoren from scratch succesvol uitgebouwd en besloot dat het tiende kantoor voor mezelf zou zijn!”
Wat typeert u als ondernemer, welke skills en ervaring helpen u daarbij?
Kim: “Ik ben blij dat ik eerst werkervaring heb opgebouwd, vooraleer een eigen zaak op te starten. Als ondernemer zeg ik altijd dat kwaliteit mijn businessmodel is. Ik merk hoezeer mijn sterkte op het gebied van employer branding vaak hét verschil maakt.
Daarnaast neem ik de tijd om te luisteren naar wat de klant-werkgever juist wenst. Ik leer de organisatie van binnenuit kennen, en haal ook veel interne informatie op. Op die manier kan ik hen het best helpen.”
Welke kansen genereert de crisis op de arbeidsmarkt voor uw zaak?
Kim: “De behoefte van mijn klant-werkgevers is vaak gebrek aan tijd en/of expertise. De business vraagt dringend om verschillende nieuwe talenten, en daarnaast doet HR zijn uiterste best om voor een degelijk retentiebeleid te zorgen. De directie kijkt ook naar comp & ben, hybride werken, mobiliteit, … De lijst is lang.
Vandaag is het hebben van een kwaliteitsvolle HR-partner daarom een verademing voor hen. Het is mijn doel om kwaliteit te leveren door hun wervingsprocessen ‘totaal’ over te nemen. Ik zie dat HR Managers en HR Directors baat hebben met mijn inzicht in HR, over verschillende sectoren en businesses heen.”
Waar liggen de valkuilen?
Kim: “De war for talent is al heel lang bezig. Met die crisis ben ik mijn HR-carrière gestart. Ik zette eindelijk de stap naar het ondernemerschap, en één jaar later werd ik geconfronteerd met de eerste corona-lockdown. Meteen werden verschillende vacatures on hold geplaatst en werden face-to-face coachings geannuleerd. Gelukkig reikt mijn klantenbestand over verschillende sectoren heen, waaronder ook life sciences, farma en chemie: die boomden toen wel. Die diversiteit heeft me erdoor geholpen.
“Ik heb toen ook in mijn privéleven een zware scheiding te verwerken gekregen. Een zwaar verhaal als ondernemer en als vrouw. Privézaken kunnen wel degelijk je leven als ondernemer beïnvloeden. Elke crisis brengt opportuniteiten mee, je moet ze willen zien en ten volle benutten. Ondernemerschap is vooral hard werken en dynamisch kunnen inzetten op change waar nodig.”
U wenst geen keten uit te bouwen met LOTUS HR. Hoe denkt u het verschil te maken met commerciële giganten?
Kim: “Klopt, dit is een heel bewuste keuze. Ik ben mijn HR-carrière gestart bij HR-ketens waar ik veel geleerd heb. Mijn businessmodel is volledig gericht op kwaliteit en maatwerk. Binnen LOTUS HR heb ik de specialisatie Executive Talent Management verder ontwikkeld: werving, assessment en coaching van directieleden en management. Zij verwachten een zeer kwalitatieve en persoonlijke aanpak op maat, die ik kan verzekeren. Ik focus me daarom slechts op één of enkele executive vacatures per maand, zodat ik mijn aandacht hier volledig en exclusief aan kan geven. Zo verzeker ik ook een sneller rekruteringsproces. Ik hou van de leuze: ‘Helping one person might not change the world, but it might change the world for one person.’”
LOTUS HR was sponsor van de CHRO Day 2023.
Voor de rubriek Leader’s Library selecteren we een recent boek dat thuishoort in de boekenkast van elke executive. Deze keer bespreken we met Iedereen aan ’t werk van Jan Denys een boek dat veel meer is dan 40 jaar observaties van de arbeidsmarkt. De auteur maakt de balans op van de arbeidsschaarste en legt uit wat de gevolgen zijn van de aankomende volledige tewerkstelling.
Wim Van Bael werkt sinds 1999 voor Renewi, waar hij de rol van Group Shared Services Director vervult. Hij heeft er het Shared Service Center (SSC) opgericht en verder ontwikkeld tot een succesvol team. We gaan daar in dit interview dieper op in.