‘Binnen je cocon kan je als CFO maar weinig bijleren’

Interviews

Pascal Vanhove, financieel directeur van Moore Belgium, deelt zijn visie op de rol van CFO en hoe hij die vervult binnen een snelgroeiend accounting- en consultingbedrijf. “Je moet meer dan ooit beslagen zijn op het vlak van digitale transformatie.”

 

Kunt u uw opleiding en loopbaan schetsen? Wat zijn de hoogtepunten uit uw carrière tot nu toe?

Pascal Vanhove: “Na mijn economische opleiding startte ik als auditor bij KPMG, maar ik schakelde al snel over naar financiële beleidsfuncties binnen verschillende ICT-multinationals als Equant, Proximus, Getronics en TechTeam Global. Na vijftien jaar koos ik voor een nieuwe uitdaging: projecten inzake business intelligence en performance management implementeren bij grote bedrijven. Ik kon evenwel niet weerstaan aan de roep van finance: na vijf jaar ging ik aan de slag als CFO bij Moore Belgium. Daar ben ik intussen al drie jaar actief.”

Bestaat er een ideaal profiel voor een CFO? Welke competenties zijn noodzakelijk? En hoe kan die persoon zich verder ontwikkelen binnen zijn of haar functie?

Pascal Vanhove: “Essentiële competenties zijn: flexibiliteit, strategisch inzicht en een brede algemene basis. Hét ideale profiel bestaat echter niet. Bedrijven hebben op de verschillende momenten in hun levensloop immers nood aan een ander type CFO. Een start-up vereist andere vaardigheden dan een grote multinational. Een allround profiel kan sowieso makkelijk meegroeien binnen een snel veranderende organisatie. Bovendien is kennis uitwisselen met anderen binnen een community een goed idee. Want binnen je cocon kan je maar weinig bijleren.”

Wat zijn de grootste uitdagingen voor een CFO van Moore Belgium? Waarin zitten de verschillen ten opzichte van uw collega’s in andere bedrijven of sectoren?

Pascal Vanhove: “De afgelopen drie jaar heeft Moore Belgium zijn omzet en zijn aantal medewerkers verdubbeld. Ook in de komende drie jaar willen we deze prestatie herhalen, mét behoud van de hoge winstgevendheid. Dit doen we door de gestage organische groei te combineren met een assertieve overnamestrategie. We investeerden dan ook fors in een solide en flexibele basis van processen en systemen: die moet de snelle groei ondersteunen. Daarnaast was een uitbreiding van de financiële en operationele analysemogelijkheden noodzakelijk om de juiste investeringsbeslissingen te kunnen nemen.”

De CFO van de toekomst is een algemene manager die interdisciplinair samenwerkt met andere departementen.

Hoe essentieel is de digitale transformatie voor een finance departement?

Pascal Vanhove: “Een hoge graad van digitalisatie en automatisatie is een absolute must. Wanneer een bedrijf twee keer zo groot wordt, verdubbelen immers ook het aantal inkomende en uitgaande facturen, het aantal banktransacties, enzovoort. Een digitale transformatie beoogt in de eerste plaats een kwaliteitsverbetering van de processen. Alle uitgespaarde tijd door automatisering kan je immers aan inhoudelijke analyses besteden. Cijfers vertalen naar inhoud die plots beschikbaar wordt voor alle eindgebruikers: daar draait het om.”

Wat heeft u als CFO geleerd uit een jaar corona?

Pascal Vanhove: “Doordat Moore Belgium de voorbij drie jaar zwaar heeft ingezet op digitalisatie en automatisatie, bleek het bedrijf ook goed gewapend tegen de gevolgen van de coronacrisis. Die wendbaarheid in moeilijke en onvoorziene omstandigheden is een mooi neveneffect van onze investeringen. We werken vandaag in een honderd procent papierloze omgeving, waarin al onze standaardapplicaties beschikbaar zijn in de cloud. Dat stelde ons finance team in staat om al vanaf de eerste dag van de lockdown volledig over te schakelen naar thuiswerk, zonder enige onderbreking.”

Hoe ziet u de rol van de CFO verder evolueren in de toekomst? Wat worden de belangrijkste topics van morgen?

Pascal Vanhove: “Ik verwacht dat die rol nog verder zal evolueren. Een CFO moet volgens mij doorgroeien naar een algemene manager die interdisciplinair samenwerkt met andere departementen. Alleen zo kan hij of zij alle bedrijfsprocessen correct faciliteren. Een financieel directeur moet ook meer dan ooit beslagen zijn op het vlak van digitale transformatie. Een diepgaande kennis van business intelligence, performance management en data architecture is essentieel. Ten slotte dient een CFO een echte change manager te zijn. Alleen zo is zijn of haar bedrijf opgewassen tegen de continue veranderingen.”

Recente artikelen

Topics

Met stijgende grondstofprijzen en loonindexeringen staat de financiële gezondheid van bedrijven hoog op de agenda. En dus is het invorderen van onbetaalde facturen belangrijker dan ooit. Maar hoe maakt u daar werk van, zonder dat de kosten de baten overstijgen? Een rondetafelgesprek tijdens de CFO Day 2023 legde negen zeer concrete adviezen bloot.

Interviews

De Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu (ESG). “Verantwoord ondernemen hoeft de winst van een onderneming niet in de weg te staan”, vertelt Alexander Rahusen, CFO van het softwarebedrijf Exact, in een openhartig interview. Tijdens de coronajaren zette Exact een strategie rond verantwoord ondernemen op de rails.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Agenda

De eerste editie van de M&A Summer Party, vorig jaar, was een schot in de roos. Daarom doen we het dit jaar opnieuw! Een ontspannen netwerkavond met een drankje, BBQ, muziek en vakantieverhalen.

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.