Els Vervaecke - CFO - Montea
In onze vaste rubriek Leden Lounge stellen we de leden van onze community voor. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? Dit keer: Els Vervaecke, CFO van Montea. De antwoorden in 10 kernwoorden: logistiek vastgoed, drie miljard, duurzaamheid, klankbord, onzekerheidsscenario’s, strategische partner, menselijk leiderschap, technologie, onconventionele tante, en het authentieke kind.
Kan u Montea introduceren in een notendop?
Els: “Montea ontwikkelt en investeert in logistiek vastgoed, met een sterke focus op de belangrijkste logistieke corridors in België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. We beheren een uitgebreide portefeuille van magazijnen, gelegen op strategische, multimodale locaties zoals havens, luchthavens en belangrijke verkeersaders. Sinds onze beursintroductie in 2006, met een initiële portefeuille van ongeveer 100 miljoen euro, zijn we uitgegroeid tot een speler met bijna drie miljard euro aan vastgoed in beheer. Door de aankoop en herontwikkeling van grey– en brownfield-terreinen pakken we historische problemen aan, saneren we verwaarloosde sites en dragen we bij aan jobcreatie. Montea focust sterk op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Bij de keuze van een locatie of gebouw denken we ook aan de tweede en derde generatie. Met de slogan ‘Space for Growth’ bedoelen we niet ‘groeien om te groeien’, maar op de lange termijn inzetten op het belang van al onze stakeholders: klanten, aandeelhouders, medewerkers en de maatschappij.”
Hoe ziet uw functie eruit?
Els: “Ik ben op mijn 34ste gestart bij Montea als CFO en heb de kans gekregen om mee te groeien met de organisatie. Naast de trimestriële rapporteringen als beursgenoteerd bedrijf, ben ik ook verantwoordelijk voor de strategie van Montea, met een focus op de financiële strategie.”
Bij de keuze van een locatie of gebouw denken we ook aan de tweede en derde generatie.
“Daarnaast vallen ook risicobeheer, digitalisering van onze processen, investor relations, legal en compliance onder mijn verantwoordelijkheid. Voor het operationele luik en de dagelijkse werking van de organisatie kan ik rekenen op mensen met veel ervaring, voor wie ik vaak een klankbord ben. Ik vind het bijvoorbeeld een opportuniteit te mogen samenwerken met managers met meer ervaring dan mezelf in hun vakgebied. Zo blijf ik zelf ook groeien binnen het bedrijf.”
Welke thema’s krijgen prioriteit/staan hoog op de agenda?
Els: “De grootste prioriteit is momenteel om ons goed te organiseren in een macro-economisch uitdagende omgeving die beheerst wordt door onzekerheid. Kijk, voor het eerst in mijn geschiedenis bij Montea zien we de negatieve impact van volatiliteit en onzekerheid op onze beurskoers. Mensen zijn terughoudend om te investeren in aandelen of vastgoed, en bedrijven stellen belangrijke beslissingen uit.
We moeten dus grondig nadenken over hoe we ons kapitaal optimaal inzetten.”
Voor het eerst in mijn geschiedenis bij Montea zien we de negatieve impact van volatiliteit en onzekerheid op onze beurskoers.
“In de praktijk betekent dat: doordachte investeringsbeslissingen nemen en scenario’s uitwerken – van worst case tot best case. Zo zouden we bij een langdurig negatief beursklimaat de verkoop van minder strategische panden kunnen overwegen om met de vrijgekomen middelen nieuw vastgoed met een beter rendement te ontwikkelen.”
Wat is uw visie voor de toekomst van finance?
Els: “Waar een CFO vroeger puur gefocust was op rapportering en cijfers, denk ik dat de CFO van de toekomst moet evolueren tot iemand die meedenkt met de business: een échte strategische partner. Iemand die proactief inzichten aanreikt, risico’s inschat en opportuniteiten identificeert.
Als teamleider heb ik het geluk te mogen werken met heel sterke profielen, waardoor ik een goed evenwicht gevonden heb tussen vertrouwen en controle. Ik kan delegeren maar tegelijk denk ik mee, wat niet betekent dat ik niet af en toe nog eens mijn botten aantrek om zelf in het werkveld te stappen (glimlacht).”
Welk project eigen aan de organisatie ligt u nauw aan het hart?
Els: “Ik ben eigenlijk het meest trots op de groei van ons team. We zijn met ongeveer zeventig collega’s, waarvan vijfentwintig in finance, om een portefeuille van om en bij de drie miljard euro te beheren. Dat doen we met een work hard, play hard-mentaliteit. Daarvoor heb je mensen nodig met het juiste DNA.”
Je moet als leidinggevende ook je medewerkers behoeden zodat ze zichzelf niet voorbijlopen.
“We leggen de lat hoog, maar we moeten daarbij realistisch blijven; de mensen moeten het kunnen volhouden. Je moet als leidinggevende ook je medewerkers behoeden zodat ze zichzelf niet voorbijlopen. Als ik ’s avonds laat nog iemand online zie, durf ik daar weleens op wijzen.
Voor mij hoort er een stuk menselijkheid bij leiderschap. Het is daarbij belangrijk je transparant en kwetsbaar op te durven stellen. Zo vertel ik weleens het verhaal van de keer dat ik in een drukke periode plots kippenwit in mijn badkamer vond – ik was vergeten het in de koelkast te leggen. Dat soort momenten gebruik ik om te tonen: we zijn allemaal mensen en morgen is er weer een nieuwe dag.”
Hoe kan u uw expertise daarvoor inzetten?
Els: “Leiderschap heb ik al doende geleerd. Ik heb zelf de kans gehad om mee te groeien met het bedrijf. Ik ben een generalist die logisch kan nadenken. Ik durf ook mensen aan te nemen die meer ervaren zijn dan ik in een bepaald vakdomein. Sommige mensen kunnen daar onzeker van worden, ik niet. Ik zet in op mijn eigen krachten. En door omringd te zijn door een sterk team, kan ik me beter focussen op strategische prioriteiten.”
Mijn visie is dat we de snel evoluerende technologie beter zouden kunnen inzetten met oog voor de mens en de planeet.
Welke maatschappelijke, technologische of andere ontwikkeling is volgens u de belangrijkste om niet uit het oog te verliezen?
Els: “Voor mij persoonlijk zowel de klimaatverandering als de ontwikkeling van de technologie. Die hebben beiden een enorme impact op de mens, bedrijfsmodellen en de maatschappij. Mijn visie daarop is dat we de snel evoluerende technologie beter zouden kunnen inzetten met oog voor de mens en de planeet.”
Wie bent u naast de CFO? Wat doet u het liefst in uw vrije tijd? Welk leuk weetje wil u met ons delen?
Els: “Ik ben een echt familiemens. Voor anderen zorgen is belangrijk voor mij. Als de mensen rondom mij zich goed voelen, dan voel ik mij ook goed. Ik heb zelf geen kinderen, maar ik heb tien neefjes en nichtjes voor wie ik een onconventionele tante wil zijn. Op familiefeesten connecteer ik graag met hen omwille van hun kijk op de wereld die vaak nog zo spontaan en authentiek is. Verder laad ik graag op in de natuur: al wandelend, sportend of reizend.”
Ik vind communities waardevol omdat ze ruimte bieden om samen te reflecteren over belangrijke thema’s.
Wat vindt u belangrijk in een community?
Els: “Ik vind communities waardevol omdat ze ruimte bieden om gedachten uit te wisselen, elkaar te inspireren, en samen te reflecteren over belangrijke thema’s. Bij House of Executives apprecieer ik bovendien de content: zowel wat betreft de sprekers als de artikels op de website. Het is inhoud met échte waarde, geen holle woorden, en dat vind ik een enorme meerwaarde.”
Voor welke topics mag men bij u komen aankloppen?
Els: “Voor alles rond strategische transformatie van finance en het evenwicht tussen vertrouwen en controle (waarover ik het eerder had). Men mag ook bij me aankloppen voor people management en leiderschap.”
Nog geen lid van House of Executives?
Waarom zou u lid worden van House of Executives?
Omdat echte verbinding u versterkt. U leert van peers, groeit als leider en krijgt bredere inzichten in uw organisatie en de wereld errond. En ja, het is ook gewoon verrijkend en leuk.
In onze vaste rubriek Leden Lounge stellen we de leden van onze community voor. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? Dit keer: Els Vervaecke, CFO van Montea. De antwoorden in 10 kernwoorden: logistiek vastgoed, drie miljard, duurzaamheid, klankbord, onzekerheidsscenario’s, strategische partner, menselijk leiderschap, technologie, onconventionele tante, en het authentieke kind.
“We leven in een andere wereld, de klok wordt niet teruggedraaid.” Met die krachtige woorden opende Véronique Goossens, Chief Economist bij Belfius, haar keynote op CFO Day 2025. Ze begon met een analyse van de situatie in de Verenigde Staten en de impact daarvan op de financiële markten. Véronique deelde vijf inzichten over de economische verwachtingen en rentevooruitzichten. Ook voor België.