De ins en outs van de M&A Awards

M&A

Op 24 november organiseren we de vijfde editie van de  jaarlijkse M&A Awards, in het Maison de la Poste in Brussel. Welke awards worden er uitgereikt? Hoe verloopt de jurering? En aan welke criteria moeten deals voldoen? Een kleine gids.

 

De M&A Awards zijn de vaste afspraak voor iedereen die in België actief is op het vlak van fusies en overnames, corporate finance, private equity en venture capital. De Awards vormen een erkenning voor de beste deals die het afgelopen jaar plaatsvonden én voor de teams die die deals achter de schermen mogelijk maakten.

 

Voorwaarden

 

Welke dossiers kunnen naar de begeerde M&A Awards meedingen? Daar zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Minstens één partij in het dossier moet van Belgische origine zijn, hetzij de koper, de verkoper of het overnamedoelwit. Dit jaar komen enkel overnames uit de periode tussen 1 oktober 2021 en 30 september 2022 in aanmerking en elke deal kan maar in één categorie genomineerd worden.

De M&A Community (advisory, advocatenkantoren, etc.) had tot 30 september de tijd om dossiers in te dienen. Daarna stelde de organisatie in samenwerking met kennispartner Vlerick Business School shortlists op in zes categorieën, goed voor in totaal 62 deals die in aanmerking kwamen. Tijdens het juryberaad besprak en beoordeelde de jury alle deals volgens de vooropgestelde criteria, en selecteerde zo drie genomineerden per categorie. Op 24 november worden de winnaars tenslotte bekendgemaakt tijdens de feestelijke gala-avond van de M&A Awards.

 

Categorieën

 

Zoals het een goede awardshow betaamt, worden er in verschillende categorieën prijzen uitgereikt. Dat zijn: Best Large Cap Corporate Deal, Best Mid Cap Corporate Deal, Best Large Cap Private Equity Deal, Best Mid Cap Private Equity Deal, Best Venture Capital Deal – Technology en Best Venture Capital Deal – Life Sciences. Wat het verschil tussen large cap en mid cap betreft: een large cap wordt gedefinieerd als een deal met een waarde van meer dan 250 miljoen euro. Een mid cap situeert zich tussen de 25 en 250 miljoen euro. Een onderscheid tussen minderheids- en meerderheidsparticipaties is er niet, beiden komen in aanmerking.

 

Jury

 

Om alle inzendingen te beoordelen, wordt beroep gedaan op een zeer gerenommeerd jurypanel. Urbain Vandeurzen (ex-LRM en nu voorzitter van Smile Invest) is de voorzitter van de jury, die daarnaast bestaat uit Philippe Haspeslagh (Honorary Dean Vlerick Business School), Sophie Manigart (Faculty Dean en professor Vlerick Business School), Renaat Berckmoes (Partner Fortino Capital), Michaël Sephiha (journalist De Tijd) en Pierre Demaerel (Voormalig Secretaris-Generaal van de Belgian Venture Capital & Private Equity Association).

De jury beoordeelt de ingediende dossiers op heel wat criteria: wat is de strategie en de visie achter de operatie? Hoe past de overname in de bedrijfsstrategie? Welke waarde wordt er gecreëerd? Welke synergieën? Wat is de impact op het management, de klanten, de werknemers, de leveranciers en de maatschappij in het algemeen? Hoe vlot verliep het proces? Hoe zit de financiële structuur van de deal in elkaar? En hoe speelden entrepreneurship en doortastend leiderschap een rol in de operatie?

Voor meer informatie, kijk op MAawards.be.

Recente artikelen

Interviews

Als hoofd van de M&A-afdeling van Deloitte was ze jarenlang een sleutelfiguur in de Belgische M&A-wereld. Vandaag is Lieve Creten vooral aan de slag als bestuurder bij verschillende bedrijven en als senior adviseur. Nu krijgt ze er nog een nieuwe job bij: voorzitter van de M&A Awards. Wij gingen langs voor een kennismakingsgesprek.

Interviews

Het implementeren van een nieuw HRIT-systeem is een tijdrovend proces en gaat onvermijdelijk gepaard met aanzienlijke investeringskosten en heel wat voorafgaand denkwerk. We gaan te rade bij SuccessDay, dat zeer gericht focust op de vertaalslag van de strategie achter een HR-transformatie naar de implementatie. “Vooraleer je de juiste software kan kiezen, de heilige graal, moet je goed begrijpen waarom je wil digitaliseren.”

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Agenda

Save the date voor het Executive Forum, onze exclusieve inspiratiedag voor C-level met als thema 'Battle for Balance'.

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.