M&A Awards 2021: de genomineerden zijn bekend

M&A

Op donderdag 25 november 2021 vindt de vierde editie van de M&A Awards België plaats in het prachtige Maison de la Poste in Brussel. De top in M&A, corporate finance en private equity komt dan samen voor een galadiner en awardshow (met inachtneming van de coronamaatregelen). Een vakjury bestaande uit captains of industry en M&A-experts (zie onderaan) heeft zopas 15 deals in 5 categorieën genomineerd. Geen makkelijke taak, gezien het grote transactievolume en de kwaliteit van de deals in de afgelopen periode. 

 

Genomineerden Best Large Cap Corporate Deal 2021 

 

 1. Aperam acquires ELG 
 2. D’Ieteren Group acquires a 40% shareholding in TVH Parts  
 3. DPG Media and Groupe Rossel acquire RTL Belgium 

De jury nomineert de acquisitie van ELG door Aperam, een mooi voorbeeld van verticale integratie. ELG verzamelt, verwerkt en verhandelt roestvrij staal, superlegeringen en titanium. Dankzij deze overname schrijft Aperam zich volledig in in de circulaire economie en de recyclage-industrie. 
Ook de deal rond TVH Parts tussen D’Ieteren Group en de families Vanhalst en Thermote kon de jury bekoren. TVH Parts is een nieuwe pijler voor D’Ieteren Group, met focus op de lange termijn en een goeie culturele fit. De deal laat de twee aandeelhoudersfamilies van TVH ook toe voortaan elk hun langetermijnvisie te kunnen waarmaken.
Ten derde waardeert de jury de overname van RTL Belgium door DPG Media en Groupe Rossel. Na samenwerkingen in het verleden komt er nu een gecombineerd aanbod met nationaal bereik, goed voor de verdere digitalisering en een sterke positie naar adverteerders. 

 

Genomineerden Best Mid Cap Corporate Deal 2021 

 

 1. Biobest acquires Beneficial Insectary 
 2. Destiny Group acquires Telepo Holding AB, Soluno BC Holding AB and ipvision A/S 
 3. House of HR acquires Cohedron 

Ten eerste nomineert de jury het Kempense bedrijf Biobest, dat met de overname van het Amerikaanse Beneficial Insectary de grootste speler in zijn soort wordt in de VS. Het bedrijf is actief in ‘biocontrole’, een markt die heel erg groeit vanwege het vermijden van chemische pesticiden. Er zit een grote operationele winst in de lokale productie.
Ook de overname van 3 Scandinavische spelers door Destiny Group verdient volgens de jury een nominatie. De aanbieder van een B2B cloud interactieplatform krijgt dankzij deze complexe transactie in 1 klap toegang tot de Scandinavische markt en stijgt naar de Europese top.
Tenslotte is ook de overname van Cohedron door House of HR genomineerd. De jury looft hiermee het indrukwekkende parcours van House of HR, dat dankzij deze overname marktleider wordt in de Nederlandse publieke sector. De actieve buy-and-build strategieën van beide bedrijven maakten deze deal ook vrij complex. 

 

Genomineerden Best PE Growth Capital Deal 2021 

 

 1. Blackstone acquires Desotec 
 2. Circet acquires ESAS 
 3. Sun EuropeanPartners acquires Sports & Leisure Group  

De eerste genomineerde is de overname van Desotec door Blackstone. Desotec heeft een heel duidelijke duurzaamheidsmissie, een mooi track record van organische groei (onder impuls van EQT) en significante groeimogelijkheden.
Ook bij de tweede genomineerde, de overname van ESAS door Circet, is de jury onder de indruk van de groei die beide bedrijven hebben gerealiseerd. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen private equity en management. De jury apprecieert ook de exemplarische omgang met (voornamelijk blue collar) medewerkers.
Tenslotte verdient ook de deal tussen Sun European Partners en Sports & Leisure Group een nominatie. Onder private equity van Chequers Capital werd SLG de grootste kunstgrasproducent van Europa. Dankzij deze overname krijgt het nu ook toegang tot de VS. Voor Sun European Partners past deze deal binnen de strategische groeitrends waar het op wil inzetten. 

 

Genomineerden Best Venture Capital Deal – Technology 2021 

 

 1. Deliverect 
 2. Oqton 
 3. Qover  

De eerste genomineerde is Deliverect, opgericht door twee serial entrepreneurs die verder bouwen op hun eerder opgedane knowhow. De universele toepassing is al in meer dan 40 landen actief en was een grote hulp voor restaurants in de coronaperiode. Daarnaast creëert het bedrijf ook heel wat jobs. Deze Series C-ronde draagt significant bij aan het totaal opgehaalde kapitaal. De jury ziet in Deliverect de volgende Belgische unicorn.
Oqton ontwikkelt AI-gedreven oplossingen voor productie-omgevingen. In januari 2021 haalde het bedrijf 40 miljoen dollar op in een Series A-ronde, in september 2021 werd het overgenomen door 3D Systems. Het is voor de jury een voorbeeld van mooie waardecreatie in een specifieke niche.
Qover, tenslotte, is een insurtech start-up gebaseerd in Brussel. In april 2021 haalde het bedrijf ongeveer € 20 miljoen op in een Series B-ronde, waarmee het wil inzetten op marketing en development. Het kan al enkele grote namen (bv. Deliveroo, Cowboy, Immoweb) tot zijn klanten rekenen. 

 

Genomineerden Best Venture Capital Deal – Life Sciences 2021

 

 1. AgomAb Therapeutics 
 2. Diagenode 
 3. miDiagnostics 

De jury nomineert AgomAb Therapeutics, dat met zijn early stage onderzoek naar regeneratie van organen € 62 miljoen heeft opgehaald, een uitzonderlijk bedrag voor deze fase. De 6 bestaande Europese aandeelhouders werden aangevuld met 2 grote Amerikaanse investeerders.
Tweede genomineerde is Diagenode, dat in maart 2021 werd overgenomen door het Amerikaanse beursgenoteerde bedrijf Hologic. Diagenode ontwikkelt testen voor bacteriële infecties en is ook actief in epigenetica. Dankzij de overname wordt de Luikse site de Europese research- en productiehub.
miDiagnostics vervolledigt de genomineerden. Deze spin-off van imec ontwikkelt ultrasnelle en accurate PCR-testen, gebaseerd op imec’s semiconductor- (chip)technologie. Deze technologie belooft overigens een grote schaalbaarheid. Het nieuw opgehaalde kapitaal zorgt voor de transitie van R&D naar een commercieel product. 

 

Ruime keuze aan kwaliteitsvolle deals zorgde voor interessant debat 

 

De deals die in aanmerking komen voor een award zijn aangekondigd tussen 1 oktober 2020 en 30 september 2021. Na een voorbereidend onderzoeks- en selectieproces onder begeleiding van onze kennispartner Vlerick Business School, werden de deals beoordeeld door de jury. Iedere deal werd uitvoerig bediscussieerd en beoordeeld op onder meer originaliteit, complexiteit, financieringsstructuur, visie en timing. Juryvoorzitter Urbain Vandeurzen verzocht ieder jurylid een top 3 samen te stellen en deze vervolgens te beargumenteren. Het grote transactievolume in deze periode zorgde voor een ruime keuze aan mooie deals en dus voor een geanimeerd en interessant debat, wat uiteindelijk leidde tot 15 genomineerden. 

 

Leden van de jury 

 

De zeskoppige vakjury bestaat uit: Urbain Vandeurzen (Chairman panel of judges, Co-Founder and Chairman Smile Invest NV, former Chairman and CEO LMS International and Honorary Chairman VOKA), Michael Sephiha (Journalist Mediafin/De Tijd), Philippe Haspeslagh (Chairman of Capricorn Partners and Family Business Network Belgium, Honorary Dean Vlerick Business School and Honorary Chairman Ardo), Pierre Demaerel (Secretary General of the BVA and Chairman of the Belgian Growth Fund), Renaat Berckmoes (Co-Founder and Partner Fortino Capital), Sophie Manigart (Professor and Faculty Dean Vlerick Business School). 

 

De uitgebreidere beschrijving van de genomineerde deals kunt u hier lezen. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de awardshow op 25 november.

 

Principal Sponsor M&A Awards 2021

Knowledge Partner M&A Awards 2021

Recente artikelen

Interviews

Als hoofd van de M&A-afdeling van Deloitte was ze jarenlang een sleutelfiguur in de Belgische M&A-wereld. Vandaag is Lieve Creten vooral aan de slag als bestuurder bij verschillende bedrijven en als senior adviseur. Nu krijgt ze er nog een nieuwe job bij: voorzitter van de M&A Awards. Wij gingen langs voor een kennismakingsgesprek.

Interviews

Het implementeren van een nieuw HRIT-systeem is een tijdrovend proces en gaat onvermijdelijk gepaard met aanzienlijke investeringskosten en heel wat voorafgaand denkwerk. We gaan te rade bij SuccessDay, dat zeer gericht focust op de vertaalslag van de strategie achter een HR-transformatie naar de implementatie. “Vooraleer je de juiste software kan kiezen, de heilige graal, moet je goed begrijpen waarom je wil digitaliseren.”

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Agenda

Save the date voor het Executive Forum, onze exclusieve inspiratiedag voor C-level met als thema 'Battle for Balance'.

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.