CHRO Day 2019: betere samenwerking met reversed mentoring

Topics

Bij reversed mentoring zijn young potentials uw mentor. Dit kan zorgen voor een betere samenwerking tussen generaties, blijkt tijdens de CHRO Day 2019.

 

CHRO’s en young potentials zijn doorgaans van verschillende generaties. Wat kunnen ze van elkaar leren? En hoe kijken ze naar de uitdagingen van vandaag en morgen? Deze vragen staan centraal tijdens de CHRO Day België 2019. Tijdens deze dag ontmoeten ruim honderd CHRO’s en young potentials elkaar in het Kasteel van Brasschaat.

De locatie is een sprookje: een statig kasteel, omgeven door een park met monumentale bomen, vijvers en fonteinen. Hoofdrolspelers op deze zonnige lentedag zijn onder andere professor Frederik Anseel, voormalig judoka Heidi Rakels en gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka.

 

Verschillende generaties in de zaal

 

De opening is in handen van Community Manager Daphné Debaenst. Volgens Daphné zal deze tweede editie niet alleen gaan óver de verschillende generaties, maar zullen zij ook zelf aan het woord komen.

Deze diversiteit spreekt niet alleen uit het programma, maar ook uit de zaal. Diverse generaties zijn vertegenwoordigd, van het C-level van vandaag tot het C-level van morgen. De CHRO’s is namelijk gevraagd om een young potential van dertig jaar of jonger mee te nemen.

 

Heilige huisjes

 

Over generaties zoals millennials bestaan veel misverstanden. Dat blijkt uit het verhaal van Frederik Anseel, de eerste spreker. De professor industriële en organisatiepsychologie geeft een wetenschappelijke benadering van het generatiedenken, waarbij hij heilige huisjes niet schuwt.

Zo hoor je volgens Anseel vaak dat er een nieuwe generatie op de werkvloer is met duidelijk andere waarden. Vanuit de wetenschap is hier echter weinig bewijs voor. Hij benadrukt daarbij dat de verschillen binnen een generatie vaak groot zijn en adviseert om voorzichtig te zijn met stereotypes.

 

Belangrijk obstakel

 

Anseel ziet wel een belangrijk obstakel in leeftijdsdiverse teams. “Voor een effectief team moet je weten wat teamleden weten”, benadrukt de professor. “En omdat de leden van een leeftijdsdivers team vaak een iets andere taal spreken, is het veel moeilijker om te weten welke kennis waar in het team zit.”

Reversed mentoring biedt dan een oplossing. Anseel: “Je probeert hiermee een gemeenschappelijke taal te creëren. Wat weet ik niet? En weet ik ook wat ik niet weet?” Volgens de professor voorkom je hiermee dat er een tunnelvisie ontstaat, omdat je eigen denkbeelden worden uitgedaagd.

 

Deurtje verder

 

De uitdaging komt vervolgens van Arjen Banach. Hij mag als millennial-expert een weerwoord geven. Banach: “Ik zie dat generaties juist anders op dingen reageren. Zo is een babyboomer veel meer geneigd om vanuit loyaliteit langer bij een werkgever te blijven. Millennials kijken sneller een deurtje verder.”

Anseel werpt tegen dat dit hoort bij jonge mensen. “Iedereen herkent dat jonge mensen meer zoekende zijn. Twintig jaar geleden was dit ook al zo”, zegt de professor. “Maar waar het uiteindelijk om gaat, is dat je een goede mix creëert en in gesprek gaat met mensen die heel anders zijn dan jezelf.”

 

Talent ontdekken

 

In andere sessies komen zowel CHRO’s als young potentials aan het woord. Zo is er een onderonsje met CHRO Hans Casier van DEME en HR Director Organizational Development Els Ivens van McCain Food. Zij wisselen met de zaal van gedachten over het generatiedenken.

Later op de dag spreken CHRO An Dewaele van Barco en HR Director Vincent Delbaere van Euroclear. Talent ontdekken en laten doorgroeien blijkt voor beiden een belangrijk onderwerp.

Uiteraard klinkt ook de stem van young potentials. Bijvoorbeeld tijdens de sessie met HR Officer Luna Daenen van Arvesta en HR Business Partner Sharlien Derluyn van Kinepolis. Zij gaan in gesprek over reversed mentoring en geven hun visie op leiderschap.

 

Denken als een kind

 

Weer anderen schuiven aan bij de Round Table van Bas Warmerdam van Consulting Kids. Deze sessie gaat over wat CHRO’s kunnen opsteken van de allerjongste generatie. Kinderen zijn volgens Warmerdam onbevooroordeeld en komen met gedachten die niet bij ons opkomen.

Tijdens de sessie laat hij de deelnemers weer even denken als een kind. Ze omschrijven HR-thema’s zo dat zelfs een tienjarige die begrijpt, terug naar de essentie dus. Bij één HR-directeur gaat employee experience dan opeens over de vraag hoe je een toffe school wordt waar iedereen met plezier naartoe gaat.

 

Leren van apen

 

De CHRO Day heeft een bijzondere afsluiting. Gedragsbioloog en apenexpert Patrick van Veen vertelt namelijk wat wij kunnen leren van apen. Hij geeft als voorbeeld de chimpansee, die genetisch gezien en qua ontwikkeling het meest lijkt op de mens.

Een overeenkomst is de manier waarop de chimpansee functioneert in een sociale groep. Van Veen: “Daarin bepaalt de kingmaker wie de leider van de groep gaat worden. Dit is het groepslid dat het beste is in manipulatie. In organisaties noemen we dit ook wel een informele leider.”

Bij chimpansees bepaalt de kingmaker wie de leider van de groep gaat worden. Dit is het groepslid dat het beste is in manipulatie. In organisaties noemen we dit ook wel een informele leider.

Ken je kingmaker, is daarom de tip van de bioloog. Ook deelt hij aan de hand van een fragment het inzicht dat jonge apen eerder bereid zijn om risico’s te nemen. “Als pubers in een groep zijn, nemen ze eerder risico’s. Volwassenen doen dit niet, omdat ze vaak meer te verliezen hebben.”

Vlooien is een ander ding dat we van apen kunnen leren. Van Veen: “Apen hebben elkaar nodig om te overleven en bouwen relaties op door elkaar te vlooien. Mensen vlooien elkaar door samen wat te drinken of te eten. Dit soort rituelen zijn voor ons dus ook belangrijk, want we hebben elkaar net zo goed nodig.”

De dag eindigt met een heel menselijk ritueel op het bordes van het kasteel. In de namiddagzon genieten de aanwezigen namelijk samen van een hapje en een drankje. Een passende afsluiting dus!

Recente artikelen

Interviews

Als hoofd van de M&A-afdeling van Deloitte was ze jarenlang een sleutelfiguur in de Belgische M&A-wereld. Vandaag is Lieve Creten vooral aan de slag als bestuurder bij verschillende bedrijven en als senior adviseur. Nu krijgt ze er nog een nieuwe job bij: voorzitter van de M&A Awards. Wij gingen langs voor een kennismakingsgesprek.

Interviews

Het implementeren van een nieuw HRIT-systeem is een tijdrovend proces en gaat onvermijdelijk gepaard met aanzienlijke investeringskosten en heel wat voorafgaand denkwerk. We gaan te rade bij SuccessDay, dat zeer gericht focust op de vertaalslag van de strategie achter een HR-transformatie naar de implementatie. “Vooraleer je de juiste software kan kiezen, de heilige graal, moet je goed begrijpen waarom je wil digitaliseren.”

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Agenda

Save the date voor het Executive Forum, onze exclusieve inspiratiedag voor C-level met als thema 'Battle for Balance'.

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.