De moderne leider beweegt op het juiste ritme

Leader's Library

Voor de rubriek Leader’s Library selecteren we een pas verschenen boek dat een plek ambieert in de boekenkast van elke manager. In tijden van debat over empathisch versus autoritair leiderschap komt topsport- en businesscoach Dominic Rossi met een verfrissende nieuwe invalshoek. Hij legt in ‘Op het ritme van je team’ uit hoe ritme het vertrekpunt kan zijn van een moderne leiderschapsstijl. Krijg hier alvast een voorproefje van zijn keynote op 11 oktober!

 

Executive summary: het boek in 4 minuten leestijd 

 

“Dominic, je weet toch waarom zoveel mensen graag met jou samenwerken? Dat is omdat je je energie op het juiste ritme overbrengt.” Dominic Rossi staat bekend als de persoonlijke coach van heel wat Belgische topsporters. Als onze Belgian Cats schitteren op het hoogste Europese basketbaltoneel, dan heeft hij daar een niet onbelangrijke verdienste in. Inmiddels zet hij zijn aanpak ook in voor bedrijfsleiders. In zijn boek ‘Op het ritme van je team’ legt hij haarfijn uit hoe je zijn principes kan toepassen in het bedrijfsleven. 

De quote in de vorige paragraaf is afkomstig van een profbasketbalster en brengt meteen het centrale element in Rossi’s aanpak naar voor: ritme. Goed leiderschap begint volgens Rossi met luisteren en aanvoelen. Het aanvoelen van het ritme van jezelf en van je team is voor hem de sleutel tot het creëren van een cultuur waarin sterke prestaties mogelijk worden.  

Voor veel managers en ondernemers is ritme ongetwijfeld een verrassend en wellicht ook een abstract begrip. Als leider stuur je het ritme waarmee je team werkt, verduidelijkt Rossi, en volgens hem wordt net dat vaak onderschat. “Het creëren van een high performance culture wordt vaak teruggebracht tot leiderschapsmodellen en -technieken”, legt hij ons uit tijdens een interview. Hij breekt een lans om leiders gerichter het ritme van hun team te laten alterneren. Het boek brengt ritmewissels aan: tussen vrijheid geven en controle houden, steunen en uitdagen, mensgericht en taakgericht werken, formeel en luchtig communiceren, …  

Dominic Rossi breekt een lans om leiders gerichter het ritme van hun team te laten alterneren.

“Maar net zo belangrijk is de context die je als leider creëert om het ritme te kunnen alterneren. Ik zie vier belangrijke elementen die daartoe bijdragen: de veiligheid die je in het team creëert, de menselijke verbinding die je maakt, de mogelijkheid om kwetsbaar te zijn in een team en om open en transparant te communiceren.” 

De grote verdienste van ‘Op het ritme van je team’ is dat Rossi een gevoelsbegrip als ritme doorheen de zes hoofdstukken van het boek weet te koppelen aan elementen die veel managers en bedrijfsleiders in hun dagelijkse praktijk terugvinden. Zo lees je meer over het verband tussen de bedrijfswaarden en ritme, maar net zo goed haakt het boek ritme vast aan zelfbewust leiderschap, aan de feedbackcultuur, de mentale veerkracht en de groeiprocessen binnen een team.
Wat het voor de sportminnende lezer des te leuker maakt, is dat Rossi een en ander illustreert vanuit zijn favoriete sport. Op gepaste tijden duiken leiderschapslessen uit de NBA op: van de vreugdementaliteit die Stephen Curry tot een driepunter brengt aan het slot van een moeilijke wedstrijd tot de persoonlijke groeimarge die de mokkende Sloveense superster Luka Dončić nog heeft. 

Je leest over het verband tussen ritme en bedrijfswaarden, zelfbewust leiderschap, feedbackcultuur, mentale veerkracht en groeiprocessen.

Ook tijdens ons gesprek grabbelt Dominic Rossi graag in de NBA-trommel. Bij de vraag hoe hij het succes verklaart van leiders die minder hoog oplopen met een cultuur van veiligheid, tovert hij verrassend de grootste basketballer aller tijden tevoorschijn. “Michael Jordan was een keiharde werker, maar hij leidde zijn team vanuit angst. Iedereen was bang van hem en ook dat is een vorm van leidinggeven, die in de jaren ’90 tot succes heeft geleid. Ik denk dat mensen intussen zijn veranderd, bewuster geworden ook, en dan moet je de stijl van leidinggeven durven aanpassen.”  

Het brengt ons bij een van de belangrijke conclusies van het boek. De aanpak die Dominic Rossi voorschrijft, is er een die helpt om duurzaam succes te bereiken. “Duurzaam blijven scoren” noemt hij het zelf. Tegelijk benadrukt Rossi dat werken vanuit het ritme van je team altijd work in progress blijft, waar je maar beter vroeg dan laat mee start. Of zoals de auteur het zelf in NBA-taal zou zeggen: Just Do It. 

 

‘Op het ritme van je team’ is een aanrader voor…  

 

… elke manager die zich afvraagt hoe zich te positioneren in de slingerbeweging tussen empathisch en autoritair leiderschap. De discussie is bekend en komt steevast terug op de voorgrond wanneer verhalen over toxisch leiderschap in Belgische bedrijven de krant halen. Dominic Rossi introduceert met ‘ritme’ een zeer waardevol handvat in dit debat. Het opent de mogelijkheid om als leider op basis van een ritme te variëren tussen ratio en emotie, tussen rust en temperament of tussen vrijheid en controle. 

‘Ritme’ is een waardevol handvat in het debat over empathisch versus autoritair leiderschap. 

 

Van teamniveau naar bedrijfsniveau 

 

Dominic Rossi bouwt zijn werkwijze in ‘Op het ritme van je team’ op vanuit de werking van individuele teams. Is zijn aanpak ook toepasbaar op zeer grote teams? Kan een CEO die tweeduizend mensen aanstuurt er ook mee aan de slag? “Het is een vraag die aantoont hoe belangrijk het is om een cultuur te creëren waarin veiligheid, kwetsbaarheid, verbinding en open communicatie mogelijk zijn”, legt hij uit. “Eens die cultuur aanwezig is, kan je leiding geven op het ritme van je team als een soort blauwdruk doorgeven aan je managers. Op dat vlak is die open communicatie cruciaal. Het is belangrijk dat leidinggevenden durven benoemen wat hen niet bevalt op de werkvloer, maar ook dat ze de verantwoordelijkheid durven nemen om mensen de juiste boodschap te communiceren.” 

Dominic Rossi staat op het programma van ons Executive Forum op 11 oktober. Kom luisteren naar zijn keynote binnen het dagthema ‘Battle for Balance’.

‘Op het ritme van je team’ is verschenen bij Lannoo Campus.

Recente artikelen

Topics

Is men ooit te oud om te leren? Hoe krijg je de volledige organisatie mee in een lerende cultuur? En hoe kan AI helpen? Een aantal leden van onze CHRO Community ging tijdens de Winterwende met elkaar en met Chris Wuytens van Acerta Consult in gesprek over de uitdagingen van duurzame HR.  

Topics

Hoe zet u HR-trends om in constructieve acties die werken voor uw onderneming? Karen Donders, Directeur Publieke Opdracht, Talent & Organisatie bij VRT, reflecteerde tijdens onze Winterwende samen met Chris Wuytens van Acerta Consult over de voorbije twee jaar en de uitdagingen voor 2024.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Agenda

De zesde editie van CHRO Day vindt plaats op de bijzondere datum 24/4/'24. En die 24 trekken we door in het programma: 24 VOICES ON HR brengt 24 stemmen die hun licht laten schijnen op HR.

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.