Matter of Time. Dit was de CFO Day 2024

Topics

Zo’n honderd CFO’s en financieel directeuren maakten tijdens de zesde editie van de CFO Day ruimte voor tijd. We hadden het over het belang van één seconde en 125 jaar, over oorlog en hoop, veiligheid en regeneratie. Because time matters.

 

Het themabeeld van CFO Day 2024 is een door AI gegenereerde interpretatie van de installatie van Richard Serra in het Guggenheim van Bilbao. De naam van de installatie inspireerde het thema van de dag: Matter of Time.

De honderd CFO’s en financieel directeuren hebben vandaag ruimte gemaakt in hun agenda’s. Om hier te zijn, in Schilde, tussen de felpaarse rhododendrons en het zachte getik van lentebuien tegen de dakramen. Om het concept tijd te rekken.

“Toen ik de installatie van Serra vorig jaar beleefde, zag ik de parallellen met de finance-functie”, zegt community manager Daphné Debaenst in haar welkomstwoord. De artiest schreef in de uitleg bij de installatie onder andere: Meaning occurs only through continuous movement, through anticipation, observation and recollection. “De perfecte omschrijving van de rol van de CFO vandaag?”, aldus Daphné.

Anticiperen, observeren en terugkijken: de perfecte omschrijving van de rol van de CFO vandaag?

Op het ritme van de sprekers bewegen we tussen vloeibare en gestolde tijd, angst en hoop, onze wereld en die van onze kinderen, korte en lange termijn, security en regeneratie, technologie en menselijkheid, tijd winnen en verliezen.

 

Tijd en ruimte

 

Wat is tijd? Eenvoudige vraag, moeilijk antwoord, stelt Christoph Lüthy, hoogleraar wetenschaps- en filosofiegeschiedenis. Hij neemt ons mee naar de essentie van tijd. Hoe het concept tot de veertiende eeuw gekoppeld was aan ruimte en waarneming. Tijd was het

Christoph Lüthy

waarnemen van beweging binnen een bepaalde ruimte en context. “Vandaag is het omgekeerd”, legt Lüthy uit. “We meten beweging op basis van de tijd, iets wat jullie als managers vooral kennen in termen als efficiëntie en productiviteit.” Als tijd een construct is, vraagt Lüthy, kunnen we er dan iets anders van maken dan het vandaag is?

 

Vloeibare en gestolde tijd

 

“We staan op een kantelpunt”, zegt defensiespecialist Alexander Mattelaer. “Het tijdperk waarin velen van jullie carrière hebben gemaakt, de wereld na de koude oorlog, is ten einde gekomen. We zien aan de horizon een nieuw tijdvak opdoemen, maar zoals bij elke omwenteling gaat er een periode van disruptie aan vooraf.” Mattelaer spreekt over een acceleratie van de tijd, waarbij de beslissingen die we vandaag nemen bepalend zijn om het nieuwe tijdperk in zijn definitieve plooi te leggen. Toekomst- en transitiestrateeg Lien De Ruyck omschrijft het als een periode van vloeibaar glas. “Wat we nu doen, heeft een impact op het gestolde materiaal.”

 

Alexander Mattelaer

De beslissingen die we vandaag nemen, zijn bepalend om het nieuwe tijdperk in zijn definitieve plooi te leggen, aldus Alexander Mattelaer.

Angst en hoop

 

Er zal conflict zijn, beamen beide sprekers. Alexander waarschuwt voor Rusland dat verder oprukt, China’s claim op Taiwan, en het spanningsveld in het Midden-Oosten. Alexander en Lien benadrukken dat we nood hebben aan verschillende toekomstscenario’s. “We kunnen er niet zomaar van uitgaan dat het allemaal goed komt, net zoals we niet kunnen stellen dat we echt oorlog krijgen in Europa”, zegt Alexander. Wat er komt te gebeuren, hangt voor een groot stuk van onszelf af, aldus de sprekers. “De toekomst bestaat al in ons hoofd”, zegt Lien. “Omdat we als mens biologisch geprogrammeerd zijn om te doemdenken, hebben we voldoende hoopvolle verhalen en toekomstbeelden nodig om een andere uitkomst te bekomen.”

 

Onze wereld en die van onze kinderen

 

“Hoe ziet de wereld van jouw nakomelingen eruit in 2054? Denk jij dat je er impact op hebt?” vraagt Lien. Tijdens de lunch zindert haar vraag na. “Mijn grootvader plantte in 1919 bomen die er vandaag nog zijn”, vertelt interim CFO Jan Mathijssen. “Ik ben vader en grootvader. Sinds het vorige event van House of Executives, over kathedraaldenken, denk ik veel bewuster na over hoe ik de wereld wil achterlaten.”

Het is onze grootste uitdaging, zegt Myriam Daenen (CFO Altrad Services BeNeSpa). “We moeten een evenwicht vinden tussen de nieuwe wereld voor onze kinderen en het economische luik.”

De tegenstelling tussen marktwerking en aandeelhouders aan de ene kant, en de nood aan langetermijnvisie aan de andere kant, komt in veel conversaties terug.

Korte en lange termijn

 

De tegenstelling tussen marktwerking en aandeelhouders aan de ene kant, en de nood aan langetermijnvisie aan de andere kant, komt in veel conversaties terug. “Ik zou graag verder vooruitkijken dan de komende drie jaar ”, aldus Pieter Casier (Finance & ICT Director Greenyard Fresh). “Vaak loop je aan tegen het management dat alles concreet wil maken. Hoe gaan we de visie zo snel mogelijk realiseren? Terwijl een visie op 125 jaar, zoals Lien net beschreef, een mooie mindset zou kunnen zijn.”

 

Security en regeneratie

 

“Je mag als bedrijf niet zomaar streven naar de status quo”, vindt Jean-Marie Vanderstichele (CFO Upgrade Estate). “Je moet jezelf de vraag stellen: hoe dragen we op lange termijn bij aan het geheel? Hoe geven we meer terug dan we nemen? Dat is wat Lien regeneratie noemt. Wij werken daarvoor met het Future Fit-model, dat acties koppelt aan SDG’s.”

Hoe geven we meer terug dan we nemen? Wij werken daarvoor met het Future Fit-model, dat acties koppelt aan SDG’s. (Jean-Marie Vanderstichele, CFO Upgrade Estate).

Na de lunch duikt een deel van de CFO’s verder in regeneratieve businessmodellen, en verdelen anderen zich over de masterclass over cybersecurity, aangeboden door Northwave, en de rondetafel over revenue leakage, aangeboden door TriFinance.

Lien draagt 5 principes van regeneratieve ondernemingen aan, aangevuld met voorbeelden uit allerlei sectoren. In kleine groepjes reflecteren de deelnemers over hun eigen onderneming: wat zijn de mogelijkheden? Wat werkt al regeneratief?

 

Technologie en menselijkheid

 

Tussen de sprekers door gaan de gesprekken over AI en ESG. Frustratie over de steeds grotere rapporteringsdruk, onder andere als gevolg van ESG. Enthousiasme én

wantrouwen over AI. Tijdens de volgende masterclass, aangeboden door SpendLab, gaan deelnemers dieper in op een digital strategy roadmap, samen met Kristof Stouthuysen (Full Professor in Managerial Accounting & Digital Finance Vlerick Business School) en Veronique

Veronique De roose

De roose (Group finance & accounting manager What’s Cooking?).

In de grote zaal brengt digitaal expert Dado Van Peteghem de groep up-to-speed over de laatste ontwikkelingen op vlak van AI. Wat ons echt menselijk maakt, benadrukt hij, is verbinding. Hoe kan technologie ons helpen om beter met elkaar te verbinden?

Hoe kan technologie ons helpen om beter met elkaar te verbinden?

Monika Meysmans, juriste en bemiddelaar, borduurt op die vraag verder. Hoe kan je contracten opstellen die de relatie tussen beide partijen versterkt? Conscious contracteren, of duurzaam contracteren, zet vertrouwen en dialoog centraal. Wist u bijvoorbeeld dat McDonald’s handshake deals afsluit met zijn leveranciers, gebaseerd op vertrouwen en respect?

 

Layered temporalities

 

Sofie Fransen

Chirurge Sofie Fransen, de laatste spreker van de dag, neemt ons mee naar het operatiekwartier. Wat kunnen we leren van chirurgische precisie? Hoe winnen we tijd eerder dan er te verliezen? Ze heeft het over het belang van één uur, één minuut, één seconde. Time matters. Zo reisden we in één dag van de kleinste tijdseenheid naar de grootste, van kort naar lang en terug, van vandaag naar gisteren en (over)morgen. “De diversiteit van het programma werkt aanstekelijk”, zegt Wim Van Bael (Group Shared Services Director Renewi Group). “En het is fijn om te merken hoe gelijkaardig de uitdagingen zijn als CFO, zelfs in heel andere sectoren.”

We sluiten af waar we begonnen: met kunstenaar Richard Serra. Hij heeft het over layered temporalities: hoe we tijd allemaal, tegelijkertijd, anders beleven. Vandaag deelden we dezelfde ruimte om stil te staan in beweging. Hoe zullen onze nakomelingen, 125 jaar verder, op deze tijd terugkijken? Welke impact zult u erop hebben gehad?

 

Dank aan onze partners Northwave, SpendLab en TriFinance en aan onze sponsors Exact, FinFlowConnect en la-on.

Bekijk de foto’s hier.

Recente artikelen

Topics

Of het nu gaat om alomvattende softwarepakketten of losse tools afgestemd op aparte processen, technologie is overal in HR-land. Dat betekent echter niet dat de implementatie van zulke systemen altijd van een leien dakje loopt. Tijdens een rondetafelgesprek op de CHRO Day wisselden enkele HR-directeuren leermomenten en best practices uit. Het relaas van een boeiend debat over de soms frustrerende snoepwinkel van HRIT.

Topics

Zo’n honderd CFO’s en financieel directeuren maakten tijdens de zesde editie van de CFO Day ruimte voor tijd. We hadden het over het belang van één seconde en 125 jaar, over oorlog en hoop, veiligheid en regeneratie. Because time matters.

Agenda

Op woensdag 3 juli organiseren we de tweede editie van onze CMO Schakeltafel. Een gastronomische avond met een select gezelschap van CMO’s en marketingdirecteuren, waarbij we ervaringen delen en elkaar inspireren rond het thema 'No future without a past: vooruitkijken vanuit een strategische terugblik’. 

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.