Verslag Executive Forum 2023: kiezen is winnen

Topics

Denken wij bij de afkorting NIFO vanaf nu spontaan aan het ‘Nose In Fingers Out’-principe? Nemen we afscheid van de trivial many? En stonden we tegen het eind van de dag met onze meest angstaanjagende blik en de tong uit de mond naar elkaar te schreeuwen? Jawel. Dit was ons jaarlijkse Executive Forum.  

 

Rewind naar het begin. Een rond podium wacht de meer dan 130 gasten in het kasteel van Brasschaat. Op dat podium een jonge ballerina, Gemma, die een korte en bijna perfecte choreografie uitvoert op de tonen van Chopin. Dat ze even uit evenwicht dreigt te raken, sluit helemaal aan bij het thema van de dag: Battle for Balance. Rondom deze titel heeft community manager Daphné Debaenst een uitgekiend dagprogramma uitgewerkt.   

“Het mooie aan de events van House of Executives is hoe de onderwerpen op elkaar inhaken”, zal iemand later op de dag zeggen. “En zo een groter verhaal vertellen dan elk apart zou kunnen doen.” 

Daphné liet zich inspireren door de tijdsgeest en door de uitdagingen die ze binnen de C-level community aanvoelde: hoe moeilijk het is om alle ballen voortdurend in de lucht te houden, om keuzes te maken. Het lijkt soms alsof we van de ene crisis naar de andere gaan en voortdurend achter de feiten aan hollen. Tegelijk komt er heel veel op ons af qua trends en uitdagingen. Hoe bewaar je je evenwicht? Hoe bepaal je waarop je gaat focussen?  

 

Prima Ballerina out

 

Het is bijna elf uur en twee jonge dansers, Gemma en Valentin, stretchen en trainen ongestoord aan een barre die achter het podium is opgesteld. Kiki Vervloessem, adjunct algemeen directeur van het Opera Ballet Vlaanderen, vertelt over de recente aanpassingen die de grootste Vlaamse cultuurorganisatie doorvoerde om het welzijn van medewerkers te vergroten. “Opera Ballet Vlaanderen heeft een dubbele opdracht”, legt Kiki uit. “We realiseren creatieve producties en we verkopen tickets. De hoofdvoorwaarde om tickets te verkopen is een voorstelling die mensen raakt. En om dat te doen, hebben we medewerkers nodig die zich goed voelen. We hebben recent een aantal ingrijpende wijzigingen doorgevoerd die welzijn centraal stellen. Het uitgangspunt is: hoe kunnen we voor onze mensen zorgen, eerder dan focussen op prestaties?” Zo zet Opera Ballet Vlaanderen radicaal in op collectiviteit, en is de titel van prima ballerina afgeschaft. Daarnaast focust de organisatie op een veilig werkkader, zodat de dansers en technische teams hun energie kunnen stoppen in het creatieve maakproces. Routine maakt daar een belangrijk element van uit. “Op dit moment, elf uur, voeren klassieke dansers in deze tijdzone dezelfde bewegingen aan de barre uit”, aldus Kiki. “Zo bereiden ze hun lichaam voor op de uitdagingen die zullen volgen. Dat is ook wat je als bedrijfsleider doet: een veilige routine bieden zodat jouw mensen vernieuwing  en uitdaging aandurven.” 

 

The economics of wellbeing 

 

Jan-Emmanuel De Neve, hoogleraar economie en gedragswetenschappen aan de Universiteit van Oxford, ondersteunt de keuzes van het Opera Ballet Vlaanderen met data over welzijn op het werk. “Hoe voel jij je (op het werk)?” vroegen Jan-Emmanuel en zijn collega’s aan intussen 17 miljoen werknemers wereldwijd. Een belangrijk inzicht is dat wat mensen zeggen dat een impact heeft op hun jobtevredenheid, en wat echt impact heeft, van elkaar verschilt. We denken vaak dat een hoger loon mensen gelukkiger maakt, maar eigenlijk is het gevoel van verbondenheid op het werk een belangrijke factor voor geluk. A sense of belonging, zoals Jan-Emmanuel het omschrijft. Er is een rechtstreekse link met productiviteit. Hoe beter mensen zich op het werk voelen, hoe beter ze werken. En de link is sterker naarmate de jobinhoud complexer is, geeft Jan-Emmanuel nog mee. Grotere jobtevredenheid correleert bovendien met de financiële prestaties van een bedrijf. En dus loont investeren in welzijn op het werk significant, concludeert hij, zowel in het eigen welzijn als dat van de medewerkers.  

 

ESG opinions 

 

De keynote speakers zetten de toon voor de lunch. Hoe voelt de community zich? Dus vraag ik iedereen heel eenvoudig: ‘Hoe voel je je?’ Dat het druk is, zeker met alle doelstellingen omtrent ESG, krijg ik als antwoord. Dat mensen blij zijn om hun job vanuit een ander perspectief te kunnen bekijken, dat het deugd doet om met peers te spreken, mensen die snappen wat je doormaakt. Zeker als het over ESG gaat (iedereen blijkt een uitgesproken mening te hebben over ESG).   

 

Conversation starters 

 

Zoals steeds zijn er veel intense gesprekken. Dit jaar kunnen gasten via Conversation Starter een profiel aanmaken en gericht meeten met andere aanwezigen. “Superhandig”, zeggen de twee CFO’s die aan het ‘Eden’-tafeltje hebben afgesproken. “We kwamen elkaar hier al eerder tegen, maar dankzij het profiel op Conversation Starter zagen we dat we heel gelijkaardige expertise hebben. Dat leidt tot een heel ander gesprek.”  

 

Naar de essentie  

 

Na de lunch verdelen de gasten zich over de rondetafels en de grote zaal. Daar komen achtereenvolgens Dominic Rossi, Liesbeth De Ridder, Rian Mourik en Servaas Bingé aan het woord. De rode draden zijn waarden, keuzes maken op basis van die waarden, gericht actie ondernemen en feedbackloops creëren.  

 

Ritme creëren 

 

Dominic Rossi is high performance coach, en hij brengt naast een bal ook heel wat referenties naar de basketwereld mee. Wat maakt dat sommige teams het jaar na jaar goed doen? Rossi haalt een aantal principes aan, waarvan zelfkennis de eerste is. Wat zijn jouw waarden? Een tweede element is ritme creëren, af te wisselen tussen uitdaging en routine (daar is het woord weer), rust en druk. Een derde element is feedback: hoe kan je zo met elkaar connecteren dat er ruimte is voor feedback en groei. En ten slotte kan je je team enkel goed laten doen als je zelf goed doet. Hoe reflecteer je jouw waarden op een dagelijkse basis? How to walk the talk? Oftewel: muziek zonder ritme is alleen maar lawaai.  

 

Gezonde board dynamics 

 

Liesbeth De Ridder, secretary general & network ambassador van Guberna, vertaalt de principes die Dominic eerder aanhaalde naar praktische organisatorische principes. Ze heeft het over gezonde board dynamics, en hoe die leidinggevenden kunnen helpen om hun welzijn en dat van de organisatie te vergroten. Wat is goed bestuur? Guberna heeft een framework uitgewerkt om de werking van Raden van Bestuur te analyseren en te optimaliseren. Het is maatwerk, geeft De Ridder mee. Toch zijn er twee gouden principes, waarvan de eerste: NIFO. ‘Nose In, Fingers Out’ staat voor betrokkenheid zonder micromanagement. En als tweede: als alles goed gaat, daagt de Raad van Bestuur het management uit om de lat hoger te leggen, en als het moeilijk gaat, biedt de raad zoveel mogelijk steun.  

 

Honderd procent neen 

 

Wat als we minder tijd nodig zouden hebben om meer te doen? De vraag stellen is ze beantwoorden. Rian Mourik, HR Director van Saint Gobain Nederland en co-founder van 2bFocused, laat ons kennismaken met waardengedreven essentialisme. De essentie is: ik kies hiervoor, er zijn maar een paar dingen echt belangrijk, ik kan doen wat ik wil, en ik kan niet alles doen. Het gaat om prioriteiten stellen – dit vind ik echt belangrijk – en de rest wegknippen. “Als het geen duidelijke ‘ja’ is, dan is het een duidelijke ‘neen’”, geeft Rian als tip mee. Trek dat door in je organisatie, en iedereen wint tijd en energie om gefocust te werken aan wat er wel toe doet.  

 

De klik maken 

 

De klik, noemt Servaas Bingé het. Het moment waarop je de knoop doorhakt. Bingé is sportarts en serieel auteur, podcastmaker en verhalenverteller. De expertise die hij als sportarts van wielerploegen opdeed over preventieve gezondheid brengt hij naar bedrijven. De klik is het moment waarop een nieuwe gewoonte zich in je brein nestelt en de nieuwe norm wordt. Bingé legt aan de hand van zijn eigen uitstelgedrag uit hoe we van kleinsaf aan leren om het geloof in onszelf kwijt te raken, hoe we negatieve emoties als kracht kunnen inzetten, en hoe we de regels van ons brein kunnen herschrijven.  

 

A sense of belonging 

 

De laatste sessie vat alle learnings van de dag samen. De Nieuw-Zeelanders Craven en Storm leren de gasten een traditionele haka aan. Haka’s zijn bewegende verhalen, legt het duo uit, en mensen dansen ze om allerlei gelegenheden kracht bij te zetten. De stoelen gaan aan de kant, en we bedenken hoe we het verhaal van deze dag in een haka kunnen vertalen. Hoe beeld je een sense of belonging uit, waar Jan-Emmanuel het eerder vandaag over had? Hoe verbeeld je de connecties die er tussen peers ontstaan op dit event? De verschillende haka’s stralen energie, plezier, passie, verbondenheid en durf uit. U bent bij deze gewaarschuwd: volgende keer starten we de dag met de Executive Haka. 

 

 

 

Dank aan onze partners Claeys & Engels, SpendLab en TriHD, en aan onze sponsors Hudson, SuccessDay en Unit4. Dank aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen voor de bijdrage tijdens de plenaire opening. 

Bekijk de foto’s hier

Recente artikelen

Wouter Van Linden, Head of HR bij Waterland Private Equity
Leden Lounge

Tijdens ons gesprek met Wouter Van Linden, Head of HR bij Waterland Private Equity, hoorden we een aantal atypische uitspraken in vergelijking met wat andere CHRO’s ons vertellen in België.

Niels Verheyen, financieel directeur Bouw en Projectontwikkeling en Django Liénart, CFO bij Willemen Groep
Interviews

We ontmoeten ‘jong geweld’ in finance bij Willemen Groep: Django Liénart, CFO, en Niels Verheyen, financieel directeur Bouw en Projectontwikkeling. Het dynamische duo vertelt vol passie over hun finance-carrière bij een van de grotere familiale bouwgroepen in België.

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

  • Maandelijks
  • Laatste nieuwe content
  • Aankomende events
  • Uitschrijven altijd mogelijk

Agenda

Elke valkuil vormt het onderwerp van een mentoringsessie, gegeven door verrassende sprekers, professoren in leiderschap en Ambits-mentoren. Kies de 3 valkuilen die voor u of een medewerker relevant zijn.

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.