Voor de rubriek Leader’s Library selecteren we een recent boek dat thuishoort in de boekenkast van elke executive. Deze keer bespreken we It’s Your Turn van Helena Demuynck, een boek dat diep ingaat op vrouwelijke leiderschap en de kracht van persoonlijke transformatie. Helena Demuynck geeft vrouwen praktische tools om hun volledige potentieel te ontsluiten en maatschappelijke barrières te doorbreken.
Executive summary: het boek in 4 minuten leestijd
Als expert in empowerment en leiderschap van vrouwen werkt Helena Demuynck dagdagelijks nauw samen met leidinggevenden en ondernemers via één-op-één-coaching, retraites en online groepscoachingprogramma’s. Door haar jarenlange ervaring in coaching en leiderschapsontwikkeling zag ze dat veel vrouwen vastlopen in wat ze omschrijft als maatschappelijke “boxen” en geconditioneerde verwachtingen. “Met dit boek wil ik vrouwen een krachtig handvat bieden om deze onzichtbare muren te doorbreken en hun eigen leiderschap te definiëren”, legt ze ons uit. Helena baseert haar boek op de overtuiging dat veel vrouwen, ondanks hun externe successen, vaak het gevoel hebben dat ze hun volledige potentieel niet bereiken.
It’s Your Turn biedt een systematische aanpak die vrouwen helpt om beperkende overtuigingen te identificeren en los te laten. Helena Demuynck benadrukt daarbij het belang van het herschrijven van interne verhalen. Ze beschrijft hoe vrouwen vaak gevangen zitten in een rol van zorgdragers – niet alleen voor hun familie, maar ook voor teams en organisaties – waardoor ze weinig ruimte hebben om voor zichzelf te zorgen en hun eigen groei te bevorderen. Dit zorgt voor een chronische overbelasting en een gebrek aan tijd om te reflecteren op hun persoonlijke behoeften en ambities.
“De eerste stap is stoppen”, antwoordt ze rechtuit als we haar vragen wat ze vrouwen aanraadt die zijn vastgelopen. “Stoppen en jezelf afvragen: wat ben ik aan het doen en waarom ben ik dat aan het doen?” Volgens haar blijven veel vrouwen doorgaan zonder bewust te reflecteren op wat hen energie geeft of uitput. Door simpelweg te stoppen, kunnen ze opnieuw verbinding maken met hun doelen en waarden. Klinkt aannemelijk, maar is dat in de praktijk altijd haalbaar, bijvoorbeeld door financiële belemmeringen? “Als je een maand stopt, dan ga je echt niet omkomen van de honger. Integendeel, als we niet stoppen, dan verplicht ons lichaam ons tot het inlassen van vrij drastische stops.”
Volgens Helena blijven veel vrouwen doorgaan zonder bewust te reflecteren op wat hen energie geeft of uitput.
Een opvallend en hands-on onderdeel van It’s Your Turn zijn de journaling-opdrachten. Deze schrijfoefeningen moedigen vrouwen aan om bewust na te denken over hun carrière, keuzes en doelen. “Journaling is niet zomaar schrijven,” legt de auteur uit, “het is een manier om je gedachten te structureren en ze in je lichaam te verankeren. Door het fysieke proces van schrijven brengen vrouwen hun mentale inzichten naar een dieper, emotioneel niveau, waardoor hun transformatie wordt verankerd.”
Toch beperkt Helena’s aanpak zich niet tot ‘interne’ oefeningen. Ze benadrukt hoe belangrijk het is om bijvoorbeeld ook vanuit het HR-departement de juiste accenten te leggen, al houdt ze in dat kader niet van termen als de ‘work-life balance’. “‘Balans’ is een vrij mannelijk begrip, het drukt de verdeling van je energie vrij cijfermatig uit, als een 50-50-verhouding, terwijl werk en leven geen tegengestelden hoeven te zijn. ‘Integratie van werk en leven’ vind ik een betere omschrijving en dat is geen detail. Het is belangrijk dat bedrijven andere begrippen gaan gebruiken, die aangeven dat je ambitieus kan zijn zonder afbreuk te doen aan het welzijn van mensen. Alleen al erover nadenken, is een aanzet om als bedrijf een ander narratief te gaan gebruiken.”
It’s Your Turn speelt aansluitend daarbij ook in op de behoefte aan ondersteunende netwerken. Helena Demuynck benadrukt dat het voor vrouwelijke leiders essentieel is om bewust om te gaan met de mensen die hen omringen. Niet elk netwerk heeft een waardevolle bijdrage, en het is belangrijk om doelgericht te kiezen voor netwerken die je vooruit helpen, zowel professioneel als persoonlijk. “Ik zie heel veel mensen naar netwerkevents gaan met een puur professionele intentie. Dat kan anders: je kan ook netwerken om mensen te leren kennen die relevant kunnen zijn. Door een bewuste keuze van mensen waarmee je omgaat, bouw je netwerken die je echt vooruit kunnen helpen.”
Ze pleit daarbij ook opnieuw voor reflectie vanuit HR. “Steeds vaker zie je in bedrijven de op inclusie gerichte employee research groups (ERG’s) opduiken. Het is belangrijk rekening te houden met een zekere ‘netwerkmoeheid’. Als je nieuwe netwerkmomenten creëert, doe dat dan in een inclusieve en ondersteunende setting, die over de departementen heen een duidelijke missie uitstraalt.”
Het is belangrijk dat bedrijven andere begrippen gaan gebruiken, die aangeven dat je ambitieus kan zijn zonder afbreuk te doen aan het welzijn van mensen.
Het pleidooi om gerichte keuzes te maken bij het connecteren, sluit aan bij de slotboodschap die Helena nog meegeeft. “De titel van mijn boek is meteen een heel duidelijke oproep: het is nu jouw beurt. Ik vraag vrouwen om met hun talenten in actie te komen en leg uit dat er veel mensen zijn die je kunnen ondersteunen. Te veel talent blijft verborgen en dat is jammer. Laten we daar met zijn allen iets aan doen.”
Hoewel het boek zich in eerste instantie richt op vrouwen, ziet Helena Demuynck het als een waardevolle bron voor alle leiders, ook mannen. In ons interview benadrukt ze dat veel mannen nog niet volledig begrijpen welke uitdagingen vrouwen dagelijks ervaren, zowel op het werk als daarbuiten. “Ik hoop dat ook mannelijke leiders dit boek zullen lezen,” zegt ze, “zodat zij meer bewustzijn en empathie ontwikkelen voor de struggles van hun vrouwelijke collega’s.” Mannen hebben volgens haar de kans om een grote rol te spelen in het bevorderen van een meer inclusieve en ondersteunende werkomgeving. “Het gaat niet om concurrentie tussen mannen en vrouwen,” zegt ze, “maar over elkaar begrijpen en ondersteunen.”
De inzichten in It’s Your Turn gaan verder dan louter theoretische modellen. Helena Demuynck verbindt de methodologie die ze ontwikkelde met persoonlijke verhalen en ervaringen. Daarnaast is het boek een krachtige oproep om de maatschappelijke impact van leiderschap niet te vergeten. Helena Demuynck doneert een derde van de opbrengst van It’s Your Turn aan Buy1Give1. Dit initiatief biedt microfinanciering en trainingen aan vrouwen in Kenia, waarmee zij een eigen bedrijf kunnen starten. “Het empoweren van vrouwen gaat niet alleen om succes voor jezelf,” zegt ze, “maar ook om anderen te helpen groeien.”
It’s Your Turn is verschenen bij The Conscious Publishing House. De boeksite brengt extra content in de vorm van krachtige interviews met vrouwelijke leiders.
Tijdens ons gesprek met Wouter Van Linden, Head of HR bij Waterland Private Equity, hoorden we een aantal atypische uitspraken in vergelijking met wat andere CHRO’s ons vertellen in België.
We ontmoeten ‘jong geweld’ in finance bij Willemen Groep: Django Liénart, CFO, en Niels Verheyen, financieel directeur Bouw en Projectontwikkeling. Het dynamische duo vertelt vol passie over hun finance-carrière bij een van de grotere familiale bouwgroepen in België.