Wie een project opstart zonder een duidelijk plan is niet goed bezig. Dat denken we althans. Maar wat als er toch een andere manier bestaat om tot resultaten te komen? Kunstenaar en wetenschapper Angelo Vermeulen zet ons aan het denken over leiderschap.
Het kantelpunt in het leiderschapsdenken van Angelo Vermeulen bevindt zich op Mars. Of preciezer, op de Mauna Loa-vulkaan in Hawai die door de NASA gebruikt wordt als aards alternatief voor Mars. Het door vulkanische activiteit gevormde landschap komt overeen met dat van de voorlopig voor mensen onbereikbare rode planeet.
“Ik nam deel aan een testmissie voor de NASA”, vertelt Angelo Vermeulen aan de deelnemers van het Executive Forum. “We deden met zes personen alsof we in langdurige isolatie op Mars leefden, in een capsule van elf meter doorsnede. Ik was de commandant.”
“Toen ik op voorhand nadacht over welke soort leider ik zou zijn, besloot ik me te focussen op de cohesie en het functioneren van het team. Hieruit zou als vanzelf productiviteit volgen. Ik suggereerde een paar regels, onder meer over een snelle ochtend- en avondmeeting en over tijd samen doorbrengen in plaats van je alleen op je kamer af te zonderen.”
Na discussie over mijn leiderschapsstijl stond ik mijn leiderschap beurtelings af aan een teamlid.
“Maar na een tijdje ontstond er discussie over mijn regels. Daarop stelde ik voor om mijn leiderschap beurtelings af te staan aan een ander teamlid. Sommigen vonden het verrijkend om mijn leiderschapstaken over te nemen en zo te zien wat ik al die tijd al had doorgemaakt. Anderen introduceerden hun eigen systeem en merkten op dat het zonder regels veel beter werkte. De kritiek op mijn leiderschap leidde uiteindelijk tot een moment van frustratie en ontgoocheling. Ik vluchtte naar mijn kamer maar kwam uiteindelijk tot inzicht. Ik besloot om het beste van mijn en de uitgeprobeerde systemen in elkaar te weven tot het fluïde leiderschap.”
Met trial and error kwam de Belgische onderzoeker aan TU Delft tot de leiderschapsstijl die hij vandaag aanwendt in zijn projecten. Het is een combinatie van cocreatie, met een beetje top-down en veel bottom-up. In zijn huidige projecten stelt hij vast dat deze stijl hem en zijn teams niet alleen enorm bevalt, maar dat deze ook tot knappe en verrassende resultaten leidt.
In zijn SEADS-kunstprojecten trekt hij deze leiderschapsstijl het verst door. “In het Biomodd kunstproject starten we met een berg computerafval en een doos schroevendraaiers. Na mijn introductie van tien minuten nemen de deelnemers – die niets van kunst en computers hoeven te kennen – een schroevendraaier. Ze vijzen alles open en zoeken naar de werkende elementen. Vervolgens starten ze het bouwen.”
Noch Angelo Vermeulen, noch de groep maakt een plan. “We weten niet waar we gaan eindigen. Dag na dag bouwen we. Wat niet werkt, breken we weer af. Ik ben hierin een licht sturende leider. Mensen die te hard op de voorgrond komen, trek ik niet voor. Wel pols ik naar de mening van een stille kracht en haal ik iemand die wegduikt achter een haantje-de-voorste uit de schaduw. Zo ontstaat echte cocreatie waarin iedereen telt.”
Het resultaat zijn opmerkelijke kunstinstallaties van computers en planten, waarin computers de planten doen groeien met hun warmte. “Op het Biomodd computernetwerk draait telkens een multiplayer-game. Hoe meer er gespeeld wordt, hoe warmer de elektronische elementen worden en hoe sterker de planten groeien.”
Recent bouwden 150 mensen aan een Biomodd installatie in het Sint-Janshospitaal in Brugge, met restmaterialen van twintig jaar tentoonstellingen van de stad Brugge.
Ook zijn andere projecten en wetenschappelijk onderzoek zijn steevast een groepsgebeuren. Of Angelo Vermeulen nu een nieuw ruimteschip ontwikkelt uit een asteroïde of nadenkt over planten als voedsel voor Marsreizigers… zijn adagio is altijd hetzelfde: een diverse groep is sterker en slimmer dan de optelsom van de individuen.
Cocreatie is een cultuur creëren die andere mensen toelaat om in jouw domein binnen te stappen.
“Cocreatie is niet samen een beetje creëren”, deelt hij zijn ervaring tijdens het Executive Forum. “Het is fundamenteler. Je creëert een cultuur die andere mensen toelaat om in jouw domein binnen te stappen. Je geeft ze de mogelijkheden om in te grijpen en aan te vullen. Dit resulteert in een enorme toegenomen intelligentie.”
Om zo’n uniek projectverloop toch in goede banen te leiden, deelt Angelo zes tips:
Tijdens ons gesprek met Wouter Van Linden, Head of HR bij Waterland Private Equity, hoorden we een aantal atypische uitspraken in vergelijking met wat andere CHRO’s ons vertellen in België.
We ontmoeten ‘jong geweld’ in finance bij Willemen Groep: Django Liénart, CFO, en Niels Verheyen, financieel directeur Bouw en Projectontwikkeling. Het dynamische duo vertelt vol passie over hun finance-carrière bij een van de grotere familiale bouwgroepen in België.