Bart Van Bambost, CHRO bij Nipro Europe Group Companies
In onze vaste rubriek Leden Lounge stellen we de leden van onze community voor. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? Dit keer Bart Van Bambost, CHRO bij Nipro Europe Group Companies. De antwoorden in 10 kernwoorden: Japan, internationale HR, employee experience, barometer, zorg, psychologische veiligheid, radio Nipro, Dixie Dansercour, de essentie, en kloven dichten.
Kan u uw organisatie introduceren in een notendop?
Bart: “Nipro is een Japans bedrijf actief in healthcare. We hebben drie businesslijnen: farmaceutica, medische hulpmiddelen (met onder meer dialysetoestellen) en farma packaging (bijvoorbeeld verpakkingen voor naalden, flesjes voor vaccins, en andere zaken die we aanleveren aan de farma-industrie). Het bedrijf is internationaal actief en beursgenoteerd, met een omzet van meer dan 4,5 miljard USD en 38.000 medewerkers.”
Hoe ziet uw functie eruit?
Bart: “Ik ben verantwoordelijk voor de regio EMEA (Europa, het Midden-Oosten en Afrika, inclusief de Emiraten) voor medische hulpmiddelen, en voor alle regio’s wereldwijd voor packaging, met uitzondering van Japan (waar Nipro sterk lokaal georiënteerd is). Mijn verantwoordelijkheden omvatten onder andere India, China, Rusland en de Verenigde Staten. Het is een heel internationale functie, waarin ik verantwoordelijk ben voor ongeveer 4.000 medewerkers.
In België heb ik een lokaal team van experten in verschillende centers of excellence. Daarnaast stuur ik ook onze HR-directeuren in de verschillende landen aan, die op hun beurt verantwoordelijk zijn voor hun regio. Als internationale CHRO coördineer ik de HR-activiteiten in al deze regio’s.”
De verduidelijking van de rollen en organisatiestructuur staat hoog op de agenda.
Welke thema’s krijgen prioriteit/staan hoog op de agenda?
Bart: “De HR-aanpak is gebaseerd op de employee experience, die de volledige cyclus beslaat: van de instroom tot het vertrek uit het bedrijf. Ons doel is de werknemerservaring continu te optimaliseren.
Elk jaar meten we onze resultaten via het Great Place To Work-initiatief, en koppelen we daar actieplannen aan om bij te sturen. Sinds mijn start bij Nipro in 2019 kreeg het bedrijf vanaf 2022 drie jaar op rij het certificaat in België, met goede en steeds verbeterende scores. We breiden dit ook uit naar andere landen. Aangezien we in een low-margin business werken, moeten we echter heel creatief en gefocust werken om verbeteringen door te voeren. We vinden Great Place to Work een goede, neutrale barometer voor ons HR-beleid.
Daarnaast staat de verduidelijking van de rollen en organisatiestructuur hoog op de agenda. Dat is een belangrijk onderdeel van ons leiderschapsprogramma. Mensen zeggen nog te vaak op exit-interviews dat ze niet precies wisten wat hun rol was. Dat verbetert nu langzaam en heeft een positieve invloed op de motivatie van onze medewerkers.”
Er heerst hier een no-nonsense cultuur: we springen niet op elke hype.
Wat is uw visie op de toekomst van HR?
Bart: “Misschien verrassend genoeg zie ik die goed passen binnen de lijnen van Nipro. Ik wil de visie van Nipro zo dicht mogelijk bij de mensen brengen. Bij ons vertaalt die zich in drie woorden: Care-Belong-Perform. De zorg voor mensen zit diep in ons DNA als healthcare-bedrijf en is ook een belangrijk aspect van de Japanse cultuur. Dit vormt de basis voor het vinden van balans met prestaties. Er moet enerzijds aandacht zijn voor winstgevendheid, en anderzijds voor zorg en welzijn van onze medewerkers.
Belong zit in het midden en zorgt voor dat evenwicht. Het klinkt misschien als een cliché, maar mensen moeten zich in de Nipro-familie echt thuis kunnen voelen. En dat merk je snel zodra je bij ons komt werken. De sfeer is vriendelijk, iedereen is benaderbaar – je kan zelfs het kantoor van de CEO binnenstappen om iets te bespreken.
Daarnaast heerst er een no-nonsense cultuur: we springen niet op elke hype. Ik vind dat goed en probeer dat ook te benadrukken. Het helpt ons om echt het verschil te maken.”
Welk speciaal project eigen aan de organisatie ligt u nauw aan het hart?
Bart: “Ons psychological safety-charter. We zijn een kader aan het uitwerken om een psychologisch veilige werkplek te creëren en mensen erin te engageren. Dat omvat ook inclusie, fouten kunnen maken, open communiceren en nog veel meer. We werken dat allemaal concreet uit: welke gedragingen horen daarbij, hoe volgen we dat op? Als internationaal bedrijf met veel nationaliteiten, religies en diversiteit is dat een uitdaging.
Ik vind verder ook onze jaarlijkse ‘radio Nipro’ zeer verbindend. Het radioprogramma brengt onze medewerkers in de 32 entiteiten op een eenvoudige manier samen.”
'Radio Nipro’ brengt onze medewerkers in de 32 entiteiten op een eenvoudige manier samen.
Hoe kan u uw expertise voor die projecten inzetten?
Bart: “Ik heb veel internationale expertise die ik kan inzetten. In ons kantoor in Mechelen alleen al werken bijvoorbeeld 180 mensen met meer dan 30 nationaliteiten, en diverse culturen en religies. We hebben zowel mensen uit Oekraïne als uit Rusland, uit Israël en uit Gaza. De gerelateerde gevoeligheden aanpakken gaat ook over psychologische veiligheid. Ik wil mensen het gevoel geven dat hun achtergrond meegenomen wordt in onze HR-benadering en in ons verhaal.”
Welke maatschappelijke, technologische of andere ontwikkeling is volgens u de belangrijkste om niet uit het oog te verliezen?
Bart: “De snelheid van verandering waarmee we te maken krijgen. Als HR stellen we ons dan de vraag hoe snel je eigenlijk kan gaan. Want jammer genoeg zijn burn-outs een neveneffect. Wat doet HR om de mensen mee te krijgen in de snelheid van verandering zonder die neveneffecten? Ik heb geen pasklare antwoorden. Er zijn nog veel kloven: meekunnen of niet, loonkloven, geografische kloven, …
Ik ben het klankbord in de organisatie om dergelijke kloven te dichten en de snelheid te temperen. Een professor vertelde me recent over de voorsprong van de achterstand. Hij had het over temporiseren: leren van anderen die het wel snel kunnen doen, waardoor men voorsprong opbouwt. Daar moet HR op toezien. Een uitdaging in alle sectoren en bedrijven.”
Ik ben het klankbord in de organisatie om de kloven te dichten en de snelheid te temperen.
Wie bent u naast de CHRO? Wat doet u het liefst in uw vrije tijd? Welk leuk weetje wil u met ons delen?
Bart: “Ik heb een passie voor het hoge Noorden. Ik ben tweemaal naar de Noordpool geweest op expeditie, de laatste keer met expeditie-icoon Dixie Dansercour. Dat was een unieke ervaring die ik mocht beleven in internationaal gezelschap. De uitdaging was groot, zowel op sportief als op mentaal vlak. De combinatie van extreme natuur (zoals een zware sneeuwstorm) en volledig op jezelf zijn, leert je erg relativeren. Ook voor de hypes in de businesswereld. Het leert je om alles terug naar de essentie te brengen.
Dixie was zeer prestatiegericht maar ook een warme mens. Zijn persoonlijkheid sluit goed aan bij onze bedrijfsstrategie.”
Wat vindt u belangrijk in een community?
Bart: “Het leukste vind ik de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen op een heel creatieve manier. Bij House of Executives is alles altijd zeer verzorgd en werpt men een interessante invalshoek op dingen die niet altijd nieuw zijn om ze toch boeiend te maken. Ik heb het gehad met traditionele conferenties. Bij House of Executives vind ik mensen met ervaring om van gedachten mee te wisselen. Ik word normaal niet zo snel lid van dat soort dingen (lacht).”
Voor welke topics mag men altijd bij u komen aankloppen?
Bart: “Men mag bij me aankloppen als het gaat over het creëren van vertrouwen, leiderschap en internationale HR. Ik heb altijd internationaal gewerkt en heb in alle continenten gewoond. Ik vind het uiterst boeiend om bestaande denkpistes een accent te geven naargelang van de regio.”
Zin om ook lid te worden? Lees hier meer over het lidmaatschap.
In onze vaste rubriek Leden Lounge stellen we de leden van onze community voor. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? Dit keer Bart Van Bambost, CHRO bij Nipro Europe Group Companies. De antwoorden in 10 kernwoorden: Japan, internationale HR, employee experience, barometer, zorg, psychologische veiligheid, radio Nipro, Dixie Dansercour, de essentie, en kloven dichten.
Software voor debiteurenbeheer heeft de wind in de zeilen. Steeds meer bedrijven willen immers de vinger zo stevig mogelijk aan de pols houden van het volledige betaalproces van hun klanten. Waarom is dat belangrijk? En welke troeven kan software (en uiteraard: AI) hierbij in de schaal werpen? Frederic Callewaert van Billtrust legt uit.