Jubileumeditie Belgische M&A Awards: de zes winnaars en verslag van de avond

M&A

Extra feest in de M&A Community: de Belgische M&A Awards waren aan een jubileumeditie (vijf jaar) toe op 24 november 2022. In een bomvol Maison de la Poste in Brussel was een recordaantal M&A-professionals verzameld om terug te kijken op het harde werk en de successen van het afgelopen dealjaar.

 

Het openingswoord van community manager Daphné Debaenst stond dan ook in het teken van het vieren van deze 5-jarige mijlpaal. Ook gaf ze aan dat de ontwikkeling van de community doorgezet wordt in het uitbreiden van het aantal bijeenkomsten, het lanceren van een eigen Belgische M&A-website en het in contact komen en/of blijven met zoveel mogelijk professionals actief in M&A, corporate finance, private equity en venture capital.

Voor het jureren van de deals konden we beroep doen op dezelfde ervaren jury als vorig jaar: voorzitter Urbain Vandeurzen stond voor de vijfde keer aan het roer van het juryproces, bijgestaan door Pierre Demaerel, Michael Sephiha, Philippe Haspeslagh, Renaat Berckmoes en Sophie Manigart. De jury merkte op dat de kwaliteit van de ingezonden deals hoog was en dat er ook qua kwantiteit genoeg te kiezen viel.

 

De winnaars

 

Bij de Best Large Cap Corporate Deal ging Recticel er met de prijs vandoor. De jury prees de manier waarop het bedrijf een vijandelijk bod had weten te pareren en tijdens het dealproces ook een strategische turnaround wist te maken. Bij de Mid Cap Corporate deals won Stadbader: het bouwbedrijf nam de Belgische activiteiten van BAM over. De jury stipte bij deze deal het belang van ondernemende, optimistische familiebedrijven aan.

De beste grote Private Equity deal was Bain Capital, dat de groeibriljant House of HR overnam. Bij de kleinere PE-deals ging het vooral om softwaredeals: de jury beloonde softwareontwikkelaar Sigma Conso, dat dankzij Fortino in korte tijd goed gegroeid is en nu voor een mooie prijs is overgegaan naar branchegenoot Prophix.

Bij Venture Capital – Technology was Collibra de grote winnaar van de avond. De jury was trots om een unicorn van Belgische bodem te presenteren en merkte op dat je maar zelden zo’n sterrenteam van nationale en internationale investeerders op een deal ziet. De award voor beste biotechinvestering ging naar Precirix, een spin-off van de Vrije Universiteit Brussel die 80 miljoen euro ophaalde om de volgende generatie kankermedicijnen naar de markt te brengen.

Juryvoorzitter Vandeurzen kon het trouwens niet laten om een kleine plaagstoot naar de Nederlandse M&A Community uit te delen: waar er in Nederland ophef is over het gebrek aan vrouwelijke genomineerden werd een derde van de Belgische Awards uitgereikt aan vrouwelijke CEO’s.

 

Tegelijk ook een afscheid

 

Aan het einde van de awardshow was er nog een bitterzoete noot. Urbain Vandeurzen gaf aan dat hij na vijf jaar het stokje doorgeeft aan een nieuwe voorzitter. Het is duidelijk dat het afscheid een stuk minder intiem en in petit comité was dan toen de voorzitter vijf jaar geleden begon. Vandeurzen bedankte zijn medejuryleden van de afgelopen jaren voor hun open discussies die altijd eindigden in een bevredigende consensus.

De band “GetSomeWine” zorgde voor een aangename muzikale omlijsting van de avond. De presentatie was in handen van Francesca Vanthielen. Met dank aan hoofdsponsor Ansarada stond er voor alle deelnemers de heerlijkste champagne klaar. Toelichting over het voorafgaande proces van de M&A Awards kregen we van prof. Mathieu Luypaert. Vlerick Business School is namelijk kennispartner van de organisatie en helpt in die hoedanigheid elk jaar met de evaluatie, het opstellen van de regels, het doorlichten en op de juiste manier categoriseren van de ingestuurde deals. Mathieu gaf overigens tijdens zijn praatje aan dat het stil krijgen van een rumoerige zaal studenten makkelijker was dan een volle zaal M&A’ers.

Nadat alle Awards waren uitgereikt, barstte het feest los in de foyer en werd er tot diep in de nacht nagepraat en gedanst.

Meer informatie over de M&A Awards leest u hier.
Bekijk hier enkele sfeerbeelden van de editie 2022.

Winner Best Large Cap Corporate Deal 2022:
Carpenter Corporation acquires Engineered Foam business of Recticel

Winner Best Mid Cap Corporate Deal 2022:
Stadsbader Group acquires BAM Contractors 

Winner Best Large Cap Private Equity Deal 2022:
Bain Capital acquires House of HR from Naxicap Partners 

Winner Best Mid Cap Private Equity Deal 2022:
Prophix acquires Sigma Conso from Fortino Capital Partners

Winner Best Venture Capital Deal – Technology 2022:
Collibra

Winner Best Venture Capital Deal – Life Sciences 2022:
Precirix 

Lees hier meer over de deals in kwestie en over de motivering van de jury.

Recente artikelen

Topics

Of het nu gaat om alomvattende softwarepakketten of losse tools afgestemd op aparte processen, technologie is overal in HR-land. Dat betekent echter niet dat de implementatie van zulke systemen altijd van een leien dakje loopt. Tijdens een rondetafelgesprek op de CHRO Day wisselden enkele HR-directeuren leermomenten en best practices uit. Het relaas van een boeiend debat over de soms frustrerende snoepwinkel van HRIT.

Topics

Zo’n honderd CFO’s en financieel directeuren maakten tijdens de zesde editie van de CFO Day ruimte voor tijd. We hadden het over het belang van één seconde en 125 jaar, over oorlog en hoop, veiligheid en regeneratie. Because time matters.

Agenda

Op woensdag 3 juli organiseren we de tweede editie van onze CMO Schakeltafel. Een gastronomische avond met een select gezelschap van CMO’s en marketingdirecteuren, waarbij we ervaringen delen en elkaar inspireren rond het thema 'No future without a past: vooruitkijken vanuit een strategische terugblik’. 

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.