CHRO Day 2025: oefenen in luisteren, kijken en leiden

Topics

De link tussen een labyrint en leiderschap? Tussen Einstein en het regeerakkoord? Tussen reward systems en de beste ChatGPT-mop ter wereld? HR! Een 115-tal CHRO’s verzamelde in Domein Kattebroek in Dilbeek voor de zevende editie van de CHRO Day. Lees hier het verslag met een overzicht van de belangrijkste inzichten.

 

Domein Kattebroek in Dilbeek, 9u30 ‘s ochtends. “Labyrint” staat met een pijl aangeduid, in de richting van de tuin omzoomd door krulwilgen. De koeien kijken van tussen de boterbloemen toe hoe de eerste gasten arriveren. Binnen worden de schalen met fruitsalade en koffiekoeken bepoederd met een laagje suiker. Dirk Vanderhoydonck van Acerta is er als eerste. “Toen ik hoorde dat Thomas Hertog kwam, heb ik me meteen ingeschreven”, zegt hij. “Wist je dat veel HR-mensen ook fysicus zijn? Ik denk dat het iets te maken heeft met de breedte van de opleiding, de combinatie van praktische en analytische skills.”

De zevende editie van de CHRO Day brengt zo’n 115 CHRO’s en HR-directeuren samen. De gastenlijst is een elegante mix van multinationals en familiebedrijven, fabrikanten, dienstenleveranciers en overheidsdiensten. Aurubis, Beaulieu, BESIX, BioFirst, Cegeka, De Lijn, Equans, Lantis, Telenet en Van Mossel Belgium. Onder andere. Partners en sponsors van deze editie zijn Acerta, HiBob, Bakker & Partners, HR Talents, ICF Belgium en Polestar. “Ik heb een paar vragen meegebracht die je alleen maar aan peers kan stellen”, zegt Sabrina Marien, Country people manager bij Nokia. “Tijdens de lunch ga ik mijn licht opsteken bij een aantal collega’s.”

 

Luisteren, kijken & leiden

 

Puck van Dijk

Zoals steeds wekt het dagthema nieuwsgierigheid op. ‘Listen, Look, Lead’ is een eigenzinnige interpretatie van de ‘horen, zien & zwijgen’-aapjes die we kennen van onze emoji-keyboards. Puck Van Dijk, Thomas Hertog en Cathy Camertijn zetten de toon voor de dag. Puck, praktisch filosofe, laat ons oefenen met zuiver luisteren. Daarvoor introduceert ze de Socratische houding, die uitgaat van oprechte verwondering, bewustzijn van eigen oordelen, empathische nulstand en het verdragen van ongemak.

 

De Socratische houding gaat uit van oprechte verwondering, bewustzijn van eigen oordelen, empathische nulstand en het verdragen van ongemak.

Verder kijken

 

Thomas Hertog

Kosmoloog Thomas Hertog kijk ver, zowel naar het diepste verleden (de oerknal) als naar een (verre) toekomst waarin ons land meebouwt aan de Einsteintelescoop. “De twee zinnetjes in het regeerakkoord over dit project hebben me tien jaar lobbywerk gekost”, licht hij toe. De Einsteintelescoop is een moonshot project dat landen, disciplines, domeinen en andere barrières overstijgt. “Een dergelijke telescoop, die gravitatiegolven kan capteren, zou ons veel vertellen over de oorsprong van het heelal”, legt Thomas uit. “En we weten dat we, telkens als we een nieuw ‘zintuig’ ontwikkelen om naar de ons omringende wereld te kijken, we verrast worden. Laat ons de dialoog aangaan met het universum.”

 

Stil leiderschap

 

Cathy Camertijn

Cathy Camertijn, oprichter van NeoLabyrinthium, tekende een labyrint in de tuin van het domein, een organische constructie in witte krijtstrepen. Het is een uitnodiging tot stilte en zelfreflectie, om van daaruit leiderschap te oefenen, zegt Cathy tijdens de keynote. “In tegenstelling tot een doolhof, dat gemaakt is om je in verwarring te brengen, leidt een labyrint je naar jouw eigen centrum”, zegt ze. “Het is een zachte uitnodiging om naar de essentie te gaan, focus te brengen, vertrouwen te schenken. Als leider doe je dat niet alleen voor jezelf. Je maakt ook ruimte voor jouw mensen om hun pad te bewandelen.”

Er is de mallemolen van het dagelijks werk, daaronder zit een diepere laag van niet-weten en onderzoeken.

De kracht van niet-weten

 

Net als Puck en Thomas heeft ook Cathy het over nieuwe wereldbeelden, merkt community manager Daphné Debaenst op tijdens het vragenrondje. “Het gaat eerder drie keer over oude wijsheid”, aldus Cathy. “We hebben het over labyrinten, Einstein, Socrates. En hoe we hun inzichten kunnen vertalen naar het hier en nu en daar iets toekomstgerichts van maken.”
Of zoals Thomas aanvult: “Als jonge wetenschapper was ik gedreven door alle nieuwe dingen die ik zou ontdekken, maar onder meer dankzij mijn leermeester Stephen Hawking heb ik het niet-weten omarmd. Ik heb geleerd dat het veel meer gaat over open, zuiver kijken en luisteren. Dat hebben jullie ook nodig in jullie job, neem ik aan. Er is de mallemolen van het dagelijks werk, daaronder zit een diepere laag van niet-weten en onderzoeken.”

 

De beste ChatGPT-mop

 

“Ik dacht dat we het over payroll zouden hebben”, zegt Brahim Boujida, HR Director van Accenture. “In plaats daarvan zitten we ineens veel dieper. Wat ik eruit meeneem, is dat het belangrijk is om in één ruimte te zijn met anderen als je beter wil luisteren. Er gaat niets boven samen een echte koffie drinken.”

Tijdens de heerlijke lunch oefenen de gasten met echte vragen en gespreksvalkuilen (de ik-reflex, iemand?). De gesprekken gaan over tooling, technologie, AI. Dat is geen toeval. Wanneer Thomas Winters, postdoctoraal onderzoeker in creatieve AI, tijdens zijn talk over prompt engineering vraagt wie generatieve AI gebruikt, gaan alle handen in de lucht (letterlijk: allemaal). Kan je ChatGPT een goede mop laten genereren? Thomas illustreert de kracht en instinkers van het taalmodel aan de hand van humor en wiskunde. Key take-away: alles wat met woordvoorspelling te maken heeft, werkt; voor al de rest heeft ChatGPT externe hulp nodig.

 

Gluren bij de buren

 

“We zoeken momenteel heel specifiek een AI-goeroe”, zegt Lisbeth Decneut, CHRO bij imec, met een knipoog naar Thomas tijdens het panelgesprek. Lisbeth gaat met Christof Van den Bergh, Directeur-Generaal ondersteunende diensten bij de FOD Sociale Zekerheid, en Stephanie Grysolle, CHRO bij BNP Paribas Fortis in gesprek over het dagthema. Het valt op hoe anders en tegelijk gelijkaardig de uitdagingen zijn. Hoe anders het doelpubliek ook is – technische experten bij imec, commerciële experten bij BNP Paribas Fortis en maatschappelijk gedreven experten bij de FOD -, de noden en verwachtingen zijn dezelfde. Het gaat over de moeilijkheid van het creëren van een echte feedbackcultuur, het belang van een representatief HR-team, het spreken van dezelfde taal als je mensen, als leidinggevende de waarden belichamen, interne career counsellors inschakelen, het delen van een people review, en de behoefte aan data over de verschillende afdelingen heen.

 

V-skills

 

Terwijl een deel van het publiek aan de tweede rondetafel begint, overloopt Vlerick-professor Karlien Vanderheyden in de grote zaal de leadership skills waar elke toekomstgerichte organisatie zich in moet oefenen. De activiteiten zijn verdeeld in een matrix, met de assen ‘ideeën-actie’ en ‘exploratie-exploitatie’. Dat levert 4 V’s op: vigilant, voyager, visionary en vested leadership. “Deze skills zijn niet altijd te vinden in één persoon”, benadrukt Karlien. “En ook niet altijd in formele managementrollen. Het zijn skills die wel binnen de organisatie als geheel ruimte moeten krijgen.

 

F-skills

Ruben D’Hooghe, oprichter van Kommodoor, is een duidelijke vested leader: helder, doelgericht en – jawel – gefocust. Tijdens zijn keynote ‘Van ruis naar richting’ neemt hij het publiek mee door een typische werkdag, en hoe moeilijk het ons wordt gemaakt om door te werken. Tot 40% van de gewerkte uren gaat naar versnipperde taken en activiteiten, stelt Ruben. Wat als je meer focus kan introduceren, hoeveel meer rust en resultaten zou dat opleveren?

 

Anders kijken, luisteren en leiden

 

Na de break gaat illusionist Dominik Messiaen met onze aandacht aan de haal. Hij pikt uurwerken, tilt mensen de hoogte in met één vinger, en illustreert de kracht van mindset. Big smiles in de zaal. Wat ons terugbrengt naar ChatGPT, en de beste mop die Thomas tijdens zijn sessie genereerde. “De dag eindigde met een illusionist. Een man die erin slaagt om dingen te laten verdwijnen. Mijn manager zei: “Da’s exact hoe we ons bonussysteem gaan uitleggen dit jaar.”

In realiteit eindigde de dag met een walking dinner op het zonovergoten terras, met nieuwe inzichten en kruisbestuivingen, en de belofte om elkaar terug te zien tijdens het Executive Forum op 16 oktober.

 

Dank aan onze partners Acerta en HiBob, en aan onze sponsors Bakker & Partners, HR Talents, ICF en Polestar.
Bekijk hier de foto’s van de CHRO Day 2025.

 

Recente artikelen

Topics

De link tussen een labyrint en leiderschap? Tussen Einstein en het regeerakkoord? Tussen reward systems en de beste ChatGPT-mop ter wereld? HR! Een 115-tal CHRO’s verzamelde in Domein Kattebroek in Dilbeek voor de zevende editie van de CHRO Day. Lees hier het verslag met een overzicht van de belangrijkste inzichten.

Jean-Philippe Thirion
Interviews

De enige constante is onzekerheid. Zo lijkt het wel voor wie de actualiteit in het bedrijfsleven en de maatschappij volgt. Hoe ga je daar als CFO mee om? En hoe behoud je de regie? Een dubbelinterview met Jean-Philippe Thirion en Alexander Van Caeneghem over neogeneralisten, 'robustness' en 'agency'.

MELD U AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF

  • Maandelijks
  • Laatste nieuwe content
  • Aankomende events
  • Uitschrijven altijd mogelijk

Agenda

Polestar PS4

Op vrijdag 20 juni organiseren we een exclusief event voor de leden van House of Executives. We gaan een hele namiddag samen op pad in Polestar-wagens en maken verschillende stops, zorgvuldig geselecteerd om een unieke ervaring te bieden en elkaar beter te leren kennen.

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.