Op 25 november was het zover: de winnaars van de Belgische M&A Awards 2021 werden onthuld in Maison de la Poste in Brussel. Tijdens een coronaproof gala-avond zette de top in M&A, corporate finance en private equity de 5 beste deals van het afgelopen jaar in de bloemetjes. Ontdek ze hier!
Ook dit jaar stond de champagne weer klaar – op een coronaproof manier weliswaar – in het indrukwekkende Maison de la Poste in Brussel om het glas te heffen op alle mooie deals die er het afgelopen jaar in België gesloten zijn. En die champagne was meer dan verdiend. Ondanks de uitdagingen van de coronapandemie was het aantal deals en investeringen in België hoog in 2021. De jury had dan ook veel goede inzendingen (maar liefst 59 in totaal) om uit te kiezen.
Community manager Daphné Debaenst heette het gezelschap welkom en stond ook nog even stil bij de plannen voor volgend jaar. De M&A Community barst van de ambitie: om de groei van de community en de toenemende betrokkenheid van de leden vorm te geven, zullen er volgend jaar drie M&A Fora worden georganiseerd en komt er ook een op de Belgische markt gerichte website met communitynieuws, achtergrondartikelen en interviews.
Het is niet altijd een gegeven dat een dinner speaker een zaal vol dinerende dealmakers stil kan krijgen, maar het verhaal van Marianne De Backer, die bij Bayer verantwoordelijk is voor de groei- en innovatiestrategie, maakte diepe indruk. De impact van farmaceutische ontwikkelingen werd op indrukwekkende wijze in beeld gebracht door het filmpje dat De Backer toonde. Hierin was te zien hoe Connor, een Amerikaans jongetje met een zeldzaam gendefect, dankzij een van de recent door Bayer verworven gentherapieën een slopende spierziekte had overwonnen.
Ook was het boeiend om te horen hoe de specifieke uitdagingen van de farmamarkt eruit zien. Strategische partijen als Bayer moeten in hun M&A-proces altijd concurreren met IPO’s (en tegenwoordig ook SPAC’s). Om de biotechfounders tóch te winnen voor een strategische deal heeft De Backer een uitgekiende strategie ontwikkeld die bestaat uit een combinatie van hands-off management en wetenschappelijke ondersteuning. Zo’n strategie is echter niet genoeg: in een dergelijk spannende markt waar wekelijks nieuwe technologieën opkomen en het om gigantische bedragen gaat, moet je snel en vaardig toeslaan. Toen de zaal hoorde dat De Backer in recordtempo een deal had gesloten ter waarde van vier miljard dollar, geheel op afstand, ging er wel een golf van bewondering door de zaal.
Na het hoofdgerecht was het tijd voor het spannende moment waarvoor iedereen naar Brussel was gekomen: de uitreiking van de Awards. Host Cynthia Reekmans onthaalde de winnaars op het podium en lichtte met scherpe vragen nog even de belangrijkste onderscheidende elementen van de winnende deals eruit.
In de categorie Best Large Cap Corporate Deal won een mooie deal tussen familiebedrijven: D’Ieteren Group nam een belang van 40% in TVH Parts. D’Ieteren voegt zo een nieuwe pijler toe aan zijn activiteiten en de deal laat toe dat de families Vanhalst en Thermote elk hun ambities op de lange termijn kunnen uitrollen.
De Scandinavische expansie van cloud software provider Destiny Group won bij Best Mid Cap Corporate Deal. Met een complexe reeks van 3 overnames zet Destiny een turbo op zijn internationale groei.
De grote overname van groene filterfabrikant Desotec door Blackstone won bij Best PE Growth Capital Deal. Desotec legde een indrukwekkend groeiparcours af onder eigenaarschap van EQT en vond nu de ideale partner in Blackstone om die ambitie verder te zetten.
Deliverect, de snel groeiende leverancier van software voor thuisbezorgers, won de award voor de beste kapitaalronde in Best Venture Capital Deal – Technology. In een Series C ronde slaagde het bedrijf erin internationale investeerders aan te trekken. De jury ziet Deliverect als een echte asset voor de Belgische economie.
De jury reikt ook elk jaar een award uit voor de Best Venture Capital Deal – Life Sciences om het belang van deze sector voor België te onderstrepen. Dit jaar won AgomAb Therapeutics, dat met zijn early-stage onderzoek naar de regeneratie van organen een uitzonderlijk bedrag wist op te halen.
De review periode liep van 1 oktober 2020 tot 30 september 2021. Per categorie kunnen pitches voor prenominaties worden ingediend door M&A- en private equity-professionals. De organisatie stelt dan per categorie een longlist samen. Dit jaar heeft Vlerick Business School zich bij de organisatie gevoegd als kennispartner. Naar de deals op de longlist wordt uitgebreid onderzoek gedaan en er wordt per categorie een shortlist opgesteld. De jury komt vervolgens in oktober bijeen om hun stem uit te brengen en de genomineerden te selecteren.
De jury bestond in 2021 uit:
Voor meer informatie, bezoek ook: MAawards.be
Elk jaar presenteert Acerta Consult zijn HR Outlook, een nota waarin de HR-dienstverlener zijn visie op de arbeidsmarkt voor het komende jaar belicht. Een mooie aanleiding voor ons om deze met een selecte groep CHRO’s en HR-directeuren te bespreken tijdens de derde editie van de Winterwende. Focus lag op de thema’s AI, welzijn en talent management.
TVH Parts zit midden in een verhaal van groei, transformatie en globalisering. We spraken met Peter Geiregat, Chief People Officer, en Els Debaere, HR Director EMEA, over de balans tussen ‘behouden wat goed is’ en change management richting globalisering.