Winterwende, Acerta Consult, Chris Wuytens, Karen Donders, CHRO Community, House of Executives

Vijf buzzwords die uw HRM een boost geven in 2024 

Topics

Digitale assessments, blended learning, spotbonussen, werkschakelpunten en financiële geletterdheid. Maak kennis met de HRM-buzzwords voor dit jaar.  

 

1. Blended learning 

 

Uit onderzoek van Acerta Consult blijkt dat 48% van de werknemers het gevoel heeft geen tijd te krijgen voor opleiding. Gebrek aan ontwikkeling is een risicofactor. Werknemers zijn minder gemotiveerd en kijken sneller uit naar een nieuwe job. Blended learning, een hybride vorm van digitaal en on-site leren, sluit perfect aan bij hybride werken. Volgens de ABC-theorie (Autonomie, Betrokkenheid, Competentie) leren mensen beter als ze zelf kunnen beslissen hoe en wanneer ze dat doen, als ze weten waarom, en als ze ook echt bijleren. 

 

2. Digitale assessments  

 

Assessments en development centers zijn een cruciale bouwsteen van de lerende organisatie. “Het is uiteraard handig als je het talent, potentieel en ervaring van kandidaten kan inschatten”, stelt Chris Wuytens, Managing Director van Acerta Consult. “We merken dat bij veel ondernemingen het talent en potentieel van de eigen werknemers een blinde vlek is. Mensen die al langere tijd binnen de organisatie actief zijn, worden geassocieerd met een bepaald profiel en worden niet meer in rekening gebracht voor andere rollen of activiteiten.” Dankzij digitale assessments en development centers kunnen organisaties gemakkelijk benchmarken, en daar het ontwikkelbeleid op afstemmen. Er is een breed toepassingsgebied, dankzij de grote beschikbaarheid van data en de kracht van AI. “Het gaat verder dan middenkaders”, vult Chris aan. “Zo passeert bijvoorbeeld elke dokwerker in de Antwerpse haven via een assessment. Zij ervaren dat zelf als een plus.”  

 

3. Spotbonussen 

 

Een bonus heeft vooral effect als die meteen na een prestatie wordt uitgereikt. “Als je een ontwikkelbeleid hanteert waarbij bepaalde competenties verloond worden, merken we een groot waarderingsverschil tussen de groep mensen die meteen uitbetaald wordt en de groep die aan het eind van het jaar dezelfde bonus krijgt”, zegt Chris. Bijkomend voordeel: liever een snelle bonus met een lager bedrag dan een vertraagde bonus met een hoger bedrag. “Instant bonussen – of spotbonussen – zijn een efficiënt middel om een leerbeleid te aligneren met de praktijk.”  

 

4. Financiële geletterdheid 

 

Veel werknemers komen niet rond met hun loon, en loonbeslag neemt toe. Financiële stress heeft een weerslag op cognitief functioneren: mensen hebben minder aandacht voor hun werk, zijn minder proactief en zelfs anti-productief. Werkgevers hebben er dan ook belang bij om hun werknemers te helpen, in de vorm van een loonvoorschot of vervroegde eindejaarspremie bijvoorbeeld. “Nog beter is een budget- of aanspreekcoach”, zegt Chris. “Zo’n coach kan medewerkers helpen om hun financiële geletterdheid te verbeteren.” Workshops of bredere sessies helpen werknemers ook al een pak vooruit. 

 

5. Werkschakelpunten 

 

Wat als iemand niet meer past binnen de organisatie? VDAB, VLAIO en Acerta zetten de schouders onder Werkschakelpunten: plekken waar mensen van de ene job naar de andere kunnen gaan, preventief of als onderdeel van een reïntegratietraject. De Werkschakelpunten helpen de overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen. Afhankelijk van de noden van de werknemer kunnen extra opleidingen, training of bijscholing georganiseerd worden.  

 

Meer over de Inspiratienota 2024 van Acerta Consult? Lees hier over de 5 werven voor 2024, hier over de learnings van Karen Donders van VRT, en hier over de 7 vragen omtrent leerbeleid die elke CHRO zich stelt.  

Recente artikelen

Cedric Van Garsse
Interviews

Elk jaar onderzoeken Hudson en Vlerick Business School de prioriteiten en uitdagingen binnen HR in België aan de hand van hun HR Barometer. Uit de survey van 2024 blijkt dat leiderschapsontwikkeling reeds 10 jaar in de top 3 van prioriteiten staat. We zoomen hierop in met Cédric Van Garsse, Partner Talent Management bij Hudson.

Saskia Schepers, House of Executives, Leaders Library
Leader's Library

Voor de rubriek Leader’s Library selecteren we een recent verschenen boek dat een plek ambieert in de boekenkast van elke executive. Ditmaal ‘Als alle breinen werken’, een boek over een relatief nieuw begrip in de bedrijfswereld: neurodivergentie. Saskia Schepers legt haarfijn uit hoe bedrijfsleiders en HR-directeurs het potentieel kunnen benutten van werknemers met een ander type brein (denk aan ADHD, autisme, dyslexie, hoogbegaafdheid, hoogsensitiviteit, bipolariteit, …).

Agenda

CFO Day is ondertussen een vaste waarde in ons voorjaar. Maar wat is een jaar eigenlijk? En wat betekent tijd überhaupt? Met ons dagthema MATTER OF TIME gaan we op een fascinerende expeditie in de ruimtetijd.

Partners

Buitengewoon inspirerend en verfrissend. Ideaal voor zelfreflectie en om nieuwe ideeën op te doen.